В първите филми за прочутия шпионин Джеймс Бонд си е направо изнасилвач.

Това казва пред "Холивуд рипортър" Кари Фугунага, режисьорът на "Смъртта може да почака". Това е последният, 25-и филм от поредицата. IСветовната му премиера е на 28 септември в "Албърт хол" в Лондон.

 Фукунага има предвид вероятно сцената от "Операция "Мълния" от 1965 г., в която Бонд, изигран от Шон Конъри, насила целува медицинска сестра (в ролята Моли Питърс). В следваща сцена шпионинът ѝ казва, че ще си държи устата затворена за информация, заради която тя може да загуби работата си, но в замяна медицинската сестра трябва да спи с него.

"Предполагам, че моето мълчание ще има цена", казва Бонд-Конъри в сцената, припомня "Гардиън".

Персонажът на Питърс отговаря: "Нали нямаш предвид...О, не...", а Бонд я прекъсва "О, да" и я набутва в сауна, докато сваля дрехите ѝ.

"В "Голдфингър" и "Операция "Мълния" героят на Шон Конъри напрактика изнасилва жена. Тя казва: "Не, не, не", а той "Да, да". Това няма да мине днес", обяснява Фукунаги различията, които са настъпили във времето.

В една от ключовите сцени на "Голдфингър" Бонд-Конъри явно насила завлича в една плевня Пуси Галор (Онър Блакмън в ролята).

В наше време Бонд вече е различен. "Смъртта може да почака" се рекламира като филма от поредицата за прочутия шпионин, в който е постигнато най-голямо равенство между женските и мъжките персонажи. Лашана Линч, която играе една от двете основни чернокожи героини - е агент 007. Номерът е наследен от Бонд, който в началото на филма се е е оттеглил от активна служба и се наслаждава на спокоен живот в Ямайка, но това е за кратко, разбира се. 

 

"Мисля, че хората лека-полека започват да осъзнават, че подобно поведение (като в старите филми от поредицата) вече не е приемливо. И, слава богу. Бонд е герой, който е създаден през 1952 г., а първият филм- "Д-р Но", излиза през 1962 г.", обяснява изпълнителната продуцентка на "Смъртта може да почака" Барбара Броколи. Тя се занимава с филмите от поредицата за Бонд от 1995 г.

И Броколи, и Даниел Крейг, който играе Бонд за последен път, многократно преди излизането на филма обясняваха, че е добре главният герой да остане мъж.

"Защо жена трябва да играе Джеймс Бонд, ако има роля, която е толкова добра, колкото тази на Бонд, но е женска", мотивира се Крейг пред Radio Times.

"Бонд е мъж. Такъв е персонажът. Така е написан и мисля, че така и ще остане. Добре си е така. Не трябва да превръщаме мъжки характери в жени. Нека да създадем повече женски персонажи и да направим историята подходяща за тях", казва през 2018 г. пред "Гардиън" Броколи.

С ерата на Даниел Крейг като Бонд вече се свършва. Засега актьорът не изглежда, че ще промени решението си. Кой ще го замести - не се знае.

"Джеймс Бонд промени живота ми. Това е най-великото нещо в кариерата ми и едно от най-значимите в живота ми", каза в петък вечер в "Шоуто на Греъм Нортон" за ролята си на Бонд като добави, че раздялата с образа е емоционална за него.

В България по кината "Смъртта може да почака" ще е от 1 октомври.