Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира Европейската прокуратура за дефектните китайски защитни маски и лекарствени средства, купени от Министерство на здравеопазването за борба с COVID-19 през 2020. Сигналът до ведомството на Лаура Кьовеши идва, след като на два пъти през 2020 и 2021 АКФ сезира българската прокуратура, но в първия случай преписката по случая е прекратена, а във втория до момента липсват каквито и да било действия.  

АКФ разкри, че бившият здравен министър Кирил Ананиев (ГЕРБ) е раздал маски RYZUR на стойност 1,6 млн. евро на медици и здравни работници на първа линия, като се е обосновал с извършен тест за надеждност. Тестът обаче е бил извършен в лаборатория, която няма нужната акредитация да прави такива тестове, и е бил върху една, единствена маска - която дори не е била от същия вид като внесените по договора с китайската държава. 

През март 2021 г., Върховната административна прокуратура (ВАП) прекрати образуваната по сигнала преписка за вноса на китайски маски, без изобщо да разгледа подробната документация, приложена към сигнала на АКФ, която категорично показва, че на поръчаните и раздадени медицински маски не са извършени никакви тестове за качество, въпреки множеството медийни и научни публикации за компрометираното им качество.


"Мотивите на ВАП тогава бяха, че в рамките на предварителната проверка е отправила предложение към здравния министър да осъществи законовите си задължения по опазване здравето и живота на гражданите. В отговор Ананиев заявил, че е извършил имено това, което за ВАП е достатъчно основание преписката да се прекрати”, казват от Антикорупционния фонд.

В началото на юли 2021 г. АКФ сигнализира Софийската градска прокуратура и за нередностите при закупуването от Министерство на здравеопазването от Китай на два лекарствени продукта (Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. и Azithromycin Dispersible Tablets 250 mg.) за лечение на COVID-19 на обща стойност над 629 хил. щатски долара. В сигнала на АКФ се посочваше, че проблемно e закупуването на лекарствата без договори, без придружаваща лекарствата документация и без възможност за идентифициране на производителите, както и последващото им, противоречащо на закона, разпределение към болничните заведения в страната.


С постановление на СГП от 13.08.2021 г. сигналът на АКФ беше препратен по компетентност към Специализираната прокуратура, но до момента няма информация тя да е предприела каквито и да е действия.

В края на юни служебният министър за здравеопазването Стойчо Кацаров също сигнализира Прокуратурата за нарушения на министър Кирил Ананиев при сключването на договори с Китай за доставка на лекарствени продукти, лични предпазни средства и медицинска апаратура. В края на август 2021 г. министър Кацаров съобщи,  че Прокуратурата на Република България е предала сигнала му на Европейската прокуратура. В съобщението на МЗ се посочва, че прокуратурата е предала материалите, описващи нарушенията по случая, „по компетентност на Европейската прокуратура“.