Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дания зае страната на САЩ в спора им с Франция заради голяма сделка за подводници в Индийско-Тихоокеанския регион, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министър-председателката Мете Фредериксен каза в интервю за вестник, че иска да предупреди да не се превръщат "конкретни предизвикателства, които винаги ще съществуват между съюзници, в нещо, което не бива да бъдат".

Франция реагира остро на сделката между САЩ, Великобритания и Австралия. В резултат от нея Австралия ще развали договор за милиарди долари за закупуването на френски дизелови подводници и вместо това ще купи американски подводници с ядрено задвижване.

Френското правителство твърди, че е било предадено чрез тази сделка, а във вторник ЕС реши да постави спора начело на политическия си дневен ред.

"От опит зная, че американският президент Джо Байдън е много верен на Трансатлантическия съюз", заяви вчера датската премиерка.

На въпрос дали тя може да разбере френските критики, Фредериксен отговори директно:

"Не, не мога. Изобщо не ги разбирам".

Това не означава, че Дания е съгласна със САЩ по всички въпроси, отбеляза министър-председателката.

"Казахме, че бихме искали да видим друг вид изтегляне от Афганистан", каза тя. "Но изобщо не съм разочарована от новата американска администрация".

Дания, която е членка на НАТО, е верен съюзник на САЩ. Тя подкрепи войната в Ирак и поддържаше контингент от около 12 000 военни в Афганистан от 2002 г. до изтеглянето на САЩ през тази година.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.