Франция отрече днес официално информация на британския всекидневник "Дейли телеграф", според която била готова да предостави на Европейския съюз своето място на постоянен член в Съвета за сигурност на ООН, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Официално отричаме това. Мястото е наше и ще остане такова", заяви Елисейският дворец в отговор на публикацията на вестника, който твърди на първа страница, че президентът Еманюел Макрон може да предложи мястото в ООН, ако ЕС подкрепи плановете му за европейска армия.

"Координираме се с ЕС колкото е необходимо и при пълен суверенитет", уточни още канцеларията на френския държавен глава.

Франция е една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност заедно с Китай, САЩ, Русия и Великобритания.

"Дейли телеграф" публикува статията си в разгара на дипломатическата криза между Париж, от една страна, и Вашингтон, Канбера и Лондон, от друга.

Кризата избухна след решението на трите столици да сключат стратегическо партньорство в Индийско-Тихоокеанския регион, което доведе до това Франция да загуби важен договор с Австралия за строеж на подводници.

Публикацията на статията предизвика реакцията на няколко високопоставени френски политици.

"Макрон трябва спешно да отрече това. Франция никога няма да отстъпи мястото си в Съвета за сигурност на ООН. Кой би рискувал да бъде обвинен в държавна измяна", написа в "Туитър" крайнолевият кандидат за президент Жан-Люк Меланшон.

"Ако тази информация е вярна, това е акт на предателство срещу държавата. Ако не е, Еманюел Макрон трябва да го каже, и то бързо", реагира в "Туитър" крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен.