САЩ нямат по-близък съюзник от Австралия. Това заяви американският президент Джо Байдън преди двустранна среща с австралийския премиер Скот Морисън в Ню Йорк на 21 септември, предаде "Гардиън".

"Съединените щати нямат по-близък или по-надежден съюзник от Австралия", увери американският държавен глава.

САЩ се съгласиха да споделят технологията за ядрено задвижване на подводници с Австралия, която е предназначена да се противопостави на агресивната политика на Китай в Южнокитайско море.

Това провали сделка между Франция и Австралия за продажба на 12 подводници и в резултат Париж отзова за консултации посланиците си от Вашингтон и Канбера, а френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обвини Америка, че е "забила нож в гърба" на съюзника си.

Байдън все още не може да уреди разговор с френския президент Еманюел Макрон.

Във вторник Морисън беше подложен на жестока атака от бившия австралийски премиер Кевин Ръд, който обвини премиера в "Льо Монд", че не е следвал "дипломатическия протокол, като не е информирал френското правителство за своето решение".

"Подобен провал не е приемлив между противници, още по-малко между съюзници. Освен това Морисън не успява да осъзнае по-мащабните последици от решението си за външната ни политика и това е може би най-ужасяващото в цялата история", каза той.

Макрон отказва да говори с Байдън, като вместо това проведе разговор с индийския премиер Нарендра Моди. Двамата лидери обещаха да "действат заедно" в Индо-Тихоокеанския регион, обявиха от френското президентство.

Френският президент уверил Моди, че остава в сила "ангажимента за укрепване на стратегическата автономия на Индия, включително нейната промишленост и технологична база, като част от близките отношения, основани на доверие и взаимно уважение". Франция се бори да сключи апетитен договор за 7 милиарда долара за изграждането на шест подводници с ядрено задвижване за Индия.

Париж оповести, че съвместните действия на двете страни в рамките на европейско-индийските отношения "има за цел да насърчи регионалната стабилност и върховенството на закона, като същевременно изключи всякаква форма на хегемония".

Naval Group, френската компания, която бе страна по провалената сделка с Австралия, вече работи с държавния индийски корабостроител Mazagon Dock, за да достави шест подводници "Калвари", които са на обща стойност 3.13 милиарда долара. Проектите включват трансфер на технологии от френската компания до индийските партньори.

Делхи иска подводниците, защото се притеснява от възхода на Китай, чиито бойни кораби все по-често участват в съвместните учения с пакистанския флот в Индийския океан.

Моди се готви да пътува до САЩ, за да се срещне с Байдън на първата им двустранна среща на високо равнище в четвъртък. Очаква се индийският премиер да проведе и двустранни разговори с Морисън и японския премиер Йошихиде Суга. В петък лидерите ще се срещнат в Белия дом, като това ще е втората среща на Четворката - така бе определена групата на САЩ, Австралия, Индия и Япония по време на първия им дигитален разговор през март тази година.

Индия изрази загриженост, че Aukus - сформираният съюз между САЩ, Обединеното кралство и Австралия, може да понижи влиянието на Четворката.