Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) проведе през септември три операции в уралската Свердловска област и задържа 15 участници в терористична групировка. Всички те са поставени под стража; петима от тях са арестувани, а останалите десет са чужденци и ще бъдат изгонени от Русия, съобщи пресцентърът на ФСС, цитиран от ТАСС и БТА.

Конфискувани са три килограма експлозиви, изготвени от терористите. Те планирали бомбени атентати и въоръжени нападения в региона срещу граждани на Русия.

Става дума за религиозни екстремисти, пропагандирали идеологията на международни терористични организации и подтиквали трудови мигранти в Русия към терористична дейност, уточнява на сайта си в. "Аргументи недели", като се позовава на ФСС.

Петимата арестувани ще бъдат съдени за организиране на терористична групировка и участие в нея, подпомагане на тероризма, публични призиви към терористична дейност, незаконно изготвяне и притежание на експлозиви.

По-рано този месец ФСС разби клетка на терористичната организация "Хизб ут тахрир", действала в Московска област. Арестувани са двамата й главатари и петима членове, припомня в тази връзка онлайн изданието "Лента".