Държавният департамент е информирал Конгреса на САЩ за намерението си да извади хутите в Йемен от списъка с чуждестранни терористични организации. Това обяви представител на департамента, цитиран от Си Ен Ен. 

"Официално уведомихме Конгреса за намерението на държавния секретар да отмени това обозначение ("чуждестранна терористична организация") и ще споделим повече подробности през следващите дни."

Той обясни, че "решението няма нищо общо с нашето мнение за хутите и позорното им поведение, включително атаките срещу цивилни и отвличането на американски граждани".

[[nid:87376]]

Държавният секретар от администрацията на Тръмп, Майк Помпео, обяви намерението си да присъедини Ансарала - движението на хутите в Йемен - към списъка с чуждестранни терористични организации на 11 януари 2021 г. Решението му влезе в сила на 19 януари - ден преди инаугурацията на Байдън.

"Ние се ангажираме с това да помогнем на Саудитска Арабия да защити територията си от по-нататъшни подобни атаки", увери служителят на държавния департамент. "Нашето решение е продиктувано изцяло от хуманитарните последици от действието в последната минута на предишната администрация, след което ООН и хуманитарни организации заявиха, че най-тежката хуманитарна криза в света ще се влоши."

Миналата седмица Антъни Блинкън каза пред журналисти, че е "особено фокусиран" върху това да разгледа казуса с хутите.

"Жизнено важно е, дори в разгара на тази криза, да направим всичко възможно, за да изпратим хуманитарна помощ за жителите на Йемен. И това, което искаме да сме сигурни, е, че всички стъпки, които предприемаме, не пречат на предоставянето на тази помощ", заяви Блинкен.

Йемен е въвлечен в дългогодишна гражданска война между водената от Саудитската Арабия коалиция и подкрепяните от Иран бунтовници хути - шиитска политическа и военна организация от северната част на Йемен. Конфликтът коства хиляди цивилни жертви и вкара страната в хуманитарна криза.

Изваждането на хутите от списъка с терористични организации идва след като Байдън обяви, че ще оттегли подкрепата си за действията на Саудитска Арабия в Йемен.

Сенаторът демократ на Кънектикът Крис Мърфи, който е дългогодишен критик на саудитската кампания в Йемен, похвали решението на администрацията. Той посочи, че определянето на хутите за чуждестранна терористична организация по никакъв практически начин не е възпряло престъпленията им, но същевременно е поставило ограничения пред доставките на храна и медикаменти, както и ефективните политически преговори.

"Отмяната на дефиницията е важно решение, което ще спаси човешки животи и заедно с назначаването на специален пратеник, дава надежда, че президентът Байдън е решен да сложи край на войната", обяснява Мърфи.