Стотици приятели и почитатели на Никола Манев се събраха на откриването на паметника му в Чирпан вчера. Лентата на монумента, сътворен безвъзмездно от чирпанския склуптор Владимир Кондарев, прерязаха Тодор Иванов -председател на Фондация "Яворов" и Александър Манев - син на художника.

Тодор Иванов е чирпанлията, който е поканил и посрещнал първи през 1992 г. Никола Манев в Чирпан.

"Тук, в Чирпан всички го познават и обичат, на него дължим Есенните празници на културата, които тази вечер откриваме за 21-ви пореден път", каза Тодор Иванов.

"След толкова самотни нощи в Париж ще се върна при Яворов. Тук идвам и се прераждам", е споделил художникът пред Тодор Иванов.

Никола Манев купува възрожденска къща в центъра на града, за да бъде съсед на гения Яворов. "Сега поетът и художникът са заедно на небето, а на земята останаха като гении", изтъкна в словото си пред паметника Тодор Иванов.

Паметникът на Никола Манев се издига до парк "Яворов", родната къща на поета, и галерията на художника, която носи неговото име и пази неговите картини.

Никола Манев в ателието си

Скулптурата  на Владимир Кондарев е висока 2,20 м Тя е монтирана насред ново кръгово кръстовище, което ще носи името на Никола Манев. Направата на монумента е струвало на община Чирпан около 20 000 лв, средствата са изцяло за материалите и леенето.

Кондарев припомня, че се е запознал с Манев преди близо три десетилетия и останал още тогава възхитен от виталността и непринудеността му.

„Беше отворен за разговори с всеки, който го поздравеше, нямаше никакво големеене у него, споделяше че е роден „случайно“ в Пазарджик и че се чувства чирпанлия. Откупи и дари на чирпанлии строената през Възраждането „Тянкова къща“, която беше реституирана и запусната от наследниците на някогашния й стопанин. Превърна я в галерия и беше истински щастлив, че е съсед на дома, където е роден любимия му поет Яворов. Това ме подтикна да настоявам паметникът му да бъде в съседство с паметника на поета-харамия“, сподели Кондарев, който е директор на художествената галерия „Георги Данчов-Зографина“.

Освен фигурата в цял ръст той е изработил и глава на Никола Манев от бронз, която предстои да бъде поставена край паметната плоча, където се съхранява урната с праха му.