Посмъртно ще бъде открита може би последната изложба, за която се е готвел Никола Манев. Художникът почина след инсулт в Париж на 25 август – дни, преди да навърши 78 г. Днес, на рождения му ден, близките подготвят транспортирането на тялото му от Франция за България, за да изпълнят последната му воля: да го погребат в любимия му Чирпан. Но приятелите му Андрей Лекарски и Лъчезар Ошавков ще осъществят още едно негово желание: да открият изложбата, подготвяна от тях заедно с Манев.

Това ще бъде първата съвместна изложба в България на Андрей Лекарски, Лъчезар Ошавков и Никола Манев. Озаглавена „Трима парижани в Пловдив“, експозицията ще бъде открита на 5 септември в Градската галерия в Пловдив и може да бъде разгледана до 30 септември.

Приятели от детските години, от около 50 години Лекарски, Ошавков и Манев живеят и творят във френската столица.

„Въпреки влошаващото се здравословно състояние на Никола Манев, той взимаше участие в подготовката с ентусиазма и енергията, характерни за него през целия му живот“, обясняват от галерията и изразяват дълбокото си съжаление за кончината на Манев.

Приятелите му настояли изложбата да се състои, защото по думите на Ошавков:

„Един художник продължава да живее чрез картините си.“

Всеки от тримата художници е имал отделни изяви в България, но заедно досега не са били представяни в  страната ни. Но това не е първата им съвместна изява – за първи път Лекарски, Ошавков и Манев изложиха заедно творби в Българския културен институт в Париж, когато бяха представени и книгите „Пленникът на светлината“ за Никола Манев с автори Елка Няголова и Валерий Пощаров, „Андрей Лекарски“ от Аксиния Джурова и автобиографията „Лъчезар Ошавков“ на френски език.

Откриването на изложбата „Трима парижани в Пловдив“ ще бъде на 5 септември от 18 ч. в залите на Градската галерия в Пловдив на ул. „Княз Александър I“ № 15.

"Площад Славейков"