Колата на близък сътрудник на украинския президент Володимир Зеленски е била подложена на обстрел днес, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Около 10 ч. местно време край село Лесники в района на Киев е бил открит огън по автомобила, в който е бил първият помощник на президента Серхий Шефир. Ранен е бил шофьорът. Самият Шефир е невредим. 10 куршума са поразили автомобила.

Заради инцидента е започнало разследване за опит за убийство, води се спецоперация и се издирват лицата, открили огън по колата, поясни украинското министерство на вътрешните работи.

Зеленски не е в страната, а в САЩ за годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Друг негов съветник Михайло Подоляк заяви, че свързва нападението срещу Шефир с агресивната и войнствена кампания, водена срещу политиката на президента. Той спомена за усилията на Зеленски да намали влиянието на олигарсите върху политиката на страната и за усилията му да разбие политико-финансови групи, които работят за "нашите чуждестранни противници". Съветникът на Зеленски обеща, че борбата с олигарсите и престъпността ще продължи и след опита за убийство на Шефир.

В последните години имаше няколко успешни и неуспешни опита за убийство срещу политици и журналисти в Украйна.

Председателят на парламентарната група на партия "Слуга на народа" на президента Зеленски - Давид Арахамия, заяви, че в покушението срещу президентския сътрудник може да има руска следа, то може да е също така последица от борбата за влияние между индустриално-финансовите групи в страната или може да е, както той се изрази, "поздрав" към екипа на президента, отправен от престъпните среди в страната.

Нападението срещу мен е целяло да сплаши ръководството на Украйна. Такава хипотеза изказа днес Серхий Шефир, първият помощник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Покушението е било извършено с цел сплашване на висшия ешелон на властта", заяви Шефир на съвместен брифинг с вътрешния министър Денис Монастирски.

"Мисля, че това няма да уплаши президента", добави той.

К

Зеленски обеща днес "силен отговор" след опита за убийство на негов съветник, нападение, което смята за насочено срещу усилията за реформиране на Украйна, предаде Франс прес.

"Отговорът ще бъде силен", заяви Зеленски във видеоклип, записан в Ню Йорк.

Той подчертава, че не знае кой е поръчал изстрелите срещу Шефир.

Зеленски казва, че стрелбата по колата на негов приятел, като "поздрав" към него, е проява на слабост, но отговорът ще бъде силен. Той обещава да продължи борбата си срещу престъпността и срещу влиятелните финансови групировки и уверява, че станалото няма да повлияе на силата на неговия екип.

Украински местен телевизионен канал съобщи, че по колата на Шефир, от страната на шофьора може да се видят поне 19 дупки от куршуми, предаде Ройтерс.

Според украинския президент нападението може да е било организирано от вътрешни или външни сили.

Лидерът на политическата партия на Зеленски "Слуга на народа" Олександър Корниенко, каза, че участието на Русия в нападението също не трябва да бъде изключвано.

"Руска следа не трябва да бъде напълно изключвана. Знаем умението им да организират терористични атаки в различни държави", каза Корниенко пред журналисти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че предположенията за руско участие са много далече от истината.

"Те нямат нищо общо с действителността", посочи Песков.

Говорителят каза още, че опитите покушението срещу Шефир да бъде свързано с руска следа могат да бъдат обяснени с "прекалено екзалтирано емоционално състояние", предаде ТАСС.

Полицията в Украйна разследва три версии за покушението срещу Серхий Шефир, първия помощник на президента Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

Началникът на полицията Ихор Клименко заяви на брифинг, че днешното нападение с автоматично оръжие срещу колата на Шефир може да е свързано с неговата работа, може да е целяло оказване на натиск над украинските лидери, а може и да е било опит за дестабилизиране на Украйна.

В последния случай не се изключва участието на спецслужби на друга държава, каза той.