Франция обяви, че отзовава посланиците си от САЩ и Австралия за консултации като протест срещу сключената сделка между двете страни и Обединеното кралство, съобщи Би Би Си,

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан отбеляза, че "изключителното решение" е обосновано предвид "изключителната гравитация" на ситуацията.

Франция и Австралия бяха подписали сделка през 2016 г. за продажба на подводници с конвенционално дизелово-електрическо задвижване на стойност 37 млрд. долара, която пропадна с обявяването на алианса между Вашингтон, Лондон и Канбера - Aukus. Чрез него Австралия ще се сдобие с американската технология, за да си построи осем подводници с ядрено задвижване.

Основната цел на споразумението е да се противопостави на агресивните действия на Китай в Южнокитайско море. То бе обявено в сряда от американския президент Джо Байдън, британския премиер Борис Джонсън и австралийския министър-председател Скот Морисън.

Според кореспондент на Би Би Си Франция е разгневена не само от пропадането на сделката, но и от начина, по който е била информирана за решението - няколко часа преди официалното изявление на тримата лидери.

В обръщение в петък вечерта Жан-Ив Льо Дриан определи пакта за "забиване на нож в гърба" и съобщи за решението на президента Еманюел Макрон да отзове посланиците от САЩ и Австалия.

Сделката "представлява недопустимо поведение между съюзници и партньори, чиито последици директно оказват ефект върху визията, която имаме за нашите съюзи, нашите партньорства и за важността на Индо-Тихоокеанския регион за Европа", подчерта външният министър.

Служител от Белия дом заяви, че администрацията на Байдън съжалява за решението на Париж и че през следващите няколко дни ще проведе разговори с Франция, за да намери разрешение на конфликта.

От Вашингтон говори и австралийската външна министър Марис Пейн, която сподели, че разбира "разочарованието" на Франция и се надява, че в бъдеще ще работи със страната, за да я увери в "стойността, която поставяме върху двустранните ни отношения".

За първит път в историята си Франция отзовава посланици от САЩ и Австралия. Подобна мярка между съюзници рядко се прилага.

Преди това френски дипломати във Вашингтон отмениха планираното си посещение на гала вечер, която отбелязва годишнина от голяма победа в битка между френско-американски флот срещу Великобритания по време на Американската революция.