Помолен от САЩ, Пекин отстъпи и се съгласи на онлайн преговори между китайски и американски военен представител. Двамата обсъдиха Афганистан и рисковете от сблъсъци в Южнокитайско море. Същевременно Стратегическото командване на САЩ заяви, че до няколко години КНР, а не Руската федерация, ще стане основната ядрена заплаха за Америка. Сателитни снимки показват, че в Китай се строят десетки пускови шахти за ядрени ракети. Пекин обаче твърди, че ядрените му сили са дреболия в сравнение с американските, пише днес в статия руският в. "Независимая газета", цитирана от БТА.

Авторът Владимир Скосирев отбелязва, че това бяха първите преговори между военни от двете държави, след като Джо Байдън зае президентския пост в САЩ. Както изтъква Ройтерс, Байдън нарече конкуренцията с Пекин "най-големия геополитически тест" на 21-и век.

Въпреки това американски военни представители отдавна се стремяха да осигурят линии за комуникация с китайските си колеги, за да се избегнат инциденти. И ето че Майкъл Чейс, заместник-помощник министър на отбраната на САЩ, успя да разговаря чрез видеовръзка с генерал-майор Хуан Сюепин, заместник-директор на отдела за международно военно сътрудничество на Народноосвободителната армия на Китай.

"Двете страни изразиха съгласие, че е важно да се поддържат отворени каналите за комуникация между военните от двете страни", съобщиха САЩ.

Според Щатите е била обсъдена сигурността в Южнокитайско море. Китайски източници обаче заявиха пред в. "Саут Чайна морнинг пост", че тази тема вече не е най-острата и основният източник на тревоги за Пекин е Афганистан. Вероятно това е обусловило решението на КНР да поднови контактите с Пентагона.

Тези контакти обаче изобщо не засягат сферата на ядрените оръжия и Вашингтон е крайно недоволен. На сцената се появи генерал Томас Басиър, заместник-началник на Стратегическото командване на САЩ. Той каза: твърденията на Китай, че искал да поддържа минимални сили като средство за ядрено възпиране, не отговарят на истината. Ще дойде момент, в който заплахите от Китай ще надхвърлят броя на заплахите, идващи днес от Русия. Това ще стане след няколко години. Пентагонът ще направи тази оценка не само въз основа на броя ядрени бойни глави, с които разполага Пекин; ще се вземе предвид и оперативната им дислокация.

При това САЩ поддържат с Русия диалог с оглед да се намали рискът от неправилни интерпретации и грешки, но нямат подобен диалог с Китай. И то в момент, когато според сателитни снимки Китай изглежда строи стотици нови пускови шахти за ядрени ракети. Пекин е заявявал, че арсеналът му е дреболия в сравнение с тези на Русия и на САЩ. Той е съгласен на диалог, но само в случай че Вашингтон свие запасите си до равнището на Китай.

През 2020 г. Пентагонът информира в доклад за Конгреса, че Китай е разположил близо 200 ядрени бойни глави, но посочи, че броят им ще бъде най-малкото удвоен. А сега Басиър казва, че миналата година Китай е осъществил повече тестове на балистични ракети от целия останал свят.

Официални лица от КНР навярно тепърва ще реагират на откровенията на американския генерал; засега обаче го опровергава Ху Сицзин, главният редактор на в. "Глоубал таймс", издаван в Пекин от компартията. Басиър цели да реши две зловещи задачи. Първо, да посее семената на раздора между Русия и Китай, като предизвика опасения у Русия, пише Ху. Китайските ядрени бойни глави са десеторно по-малко от тези на Русия. Русия има повече ядрени бойни глави от САЩ. Немислимо е ядреният арсенал на Китай в обозримо бъдеще да надхвърли този на Русия. Второ, генералът иска да въвлече Китай в механизъм за диалог, който ще ограничи развитието на ядрения му арсенал. А това ще осигури запазването на огромния разрив в ядрената мощ на Китай и на САЩ, твърди китайският публицист.

Василий Кашин, старши научен сътрудник във Висшето училище за икономика, отбеляза пред "Независимая газета":

"През сегашното десетилетие Китай ще отстъпва на Русия по брой на бойните глави. Но ако става дума за дългосрочната перспектива, Китай естествено има повече ресурси, за да го увеличи. Той може би ще мине в друга лига - и за разлика от Великобритания и Франция рязко ще стигне до няколкостотин, хиляда бойни глави. Тук е от значение не само броят на бойните глави, но и това как се управляват те, също и асортиментът. Китай например има оръжия от такъв клас, каквито Русия не притежава - балистични ракети със среден обсег".

Друг важен момент - преди време китайците имаха различно разбиране за бойното дежурство в сравнение с практиката в Русия.

"Те съхраняваха бойните глави отделно, нескачени с ракетите. Занапред няма да е така. В случая е крайно важно китайците бързо да натрупат опита, който вече имат руснаците и американците", подчерта експертът.

Колкото до перспективата Китай да се включи в преговорите за ядрените оръжия, позицията му остава същата. Пекин никога няма да склони да му бъде определен по-нисък праг на ядрените въоръжения, отколкото на Русия, САЩ или други страни, заключи Кашин.