Президентът на САЩ Джо Байдън и британският министър-председател Борис Джонсън се срещнаха в Овалния кабинет на Белия дом, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сред основните обсъждани теми бяха търговията и климатът.

Джонсън преди се притесняваше, че добрите му отношения с бившия президент Доналд Тръмп ще попречат на тези с Байдън, но двамата изглежда се разбират добре, отбелязва Ройтерс.

Байдън каза на Джонсън, че няма търпение да участва в конференцията на ООН за климата, която ще се състои по-късно през годината в Обединеното кралство.

"Трябвате ни там", каза Джонсън на Байдън.

"Ще бъдем там", отговори му президентът. "Очакваме с нетърпение."

При Байдън САЩ подновиха ангажимента си да намалят парниковите емисии и обещаха да финансират проекти за борба с климатичните промени.

Републиканецът Тръмп извади Вашингтон от Парижкото споразумение за климата. След като през януари встъпи в длъжност обаче, Байдън върна Щатите в международния договор.

Търговията също е важна тема в двустранните отношения, защото Великобритания желае силно да сключи търговско споразумение със САЩ.

"На срещата ще поговорим малко за търговия", каза преди срещата Байдън.

Джонсън изтъкна като положителен факт в двустранните търговски отношения това, че американското правителство е отменило забрана за внос на говеждо месо от Великобритания заради епидемия от болестта луда крава.

Любопитен факт е, че Джонсън се придвижи от Общото събрание на ООН в Ню Йорк до Вашингтон за срещата с американския президент с влак "Амтрак".

"Те Ви обичат", каза британският премиер на Байдън, очевидно визирайки служителите на американските железници. "Би трябвало", отговори президентът, смеейки се. Байдън от повече от 30 години редовно пътува до работата си с влак.

Екипът на Джонсън възприема посещението на премиера във Вашингтон като триумф, показващ, че Великобритания може да преуспява на международната сцена и след миналогодишната раздяла с Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Срещата се състоя и на фона на скандал между САЩ и Франция заради покупката на подводници, в който Обединеното кралство имаше ключова роля.

Въпреки демонстрираните добри отношения между Байдън и Джонсън обаче Белият дом не се съгласи двамата да дадат официална обща пресконференция, а самият британски лидер хвана американските представители неподготвени, след като сам започна да приема въпроси от репортери в Овалния кабинет.