Кризата с подводниците между Франция, САЩ и Австралия е "тревожен сигнал за всички в ЕС", заяви днес в Брюксел германският държавен секретар по европейските въпроси Михаел Рот, предаде Франс прес.

"Трябва да се запитаме как да създадем условия за нашия суверенитет, как можем да проявим повече единство по въпросите на външната политика и сигурността", каза той преди срещата на министрите по европейските въпроси. "От първостепенно значение е да има обща позиция на ЕС (. . .) Не можем винаги да разчитаме на другите", подчерта германският представител и добави, че разбира много добре разочарованието на френските си партньори. В случая "трябва да бъде възстановено доверието, а това няма да е лесно", предупреди той.

Париж приветства днес "пълната подкрепа" на ЕС, изразена на срещата на европейските външни министри в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Френският държавен секретар за европейските въпроси Клеман Бон се изказа за повече автономия на общността, предаде БТА.

Миналия четвъртък САЩ, Великобритания и Австралия обявиха ново военно сътрудничество в Индо-Тихоокеанския басеин, предназначено да възпира Китай в тази част на света и в резултат от което Австралия отмени мега-поръчка за 12 френски конвенционални подводници. Канбера обяви, че ще ги замени с подводници с ядрено задвижване по американска технология. Решението предизвика скандал с Франция, която в петък изтегли посланиците си от САЩ и Австралия.

Франция приветства подкрепата от Европа 

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон приветства днес в Брюксел "пълната подкрепа" на Европейския съюз за Франция в кризата между Париж и Вашингтон заради подводниците и призова за повече независимост и самостоятелност на 27-те, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Подкрепата за Франция беше пределно ясна по време на днешната среща на европейските външни министри в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН", каза Бон при пристигането си за среща на министрите по европейските въпроси.

"Трябва да сме по-независими, по-автономни, по-способни да защитаваме интересите си", подчерта той след кризата беше предизвикана от създаването на Индо-Тихоокеанския съюз между Вашингтон, Лондон и Канбера, довел до разваляне от Австралия на договор за строителство на подводници от Франция.

Това не е френска, а европейска тема, подчерта Бон.

"Светът, в който живеем не е мил и отстъпчив, и европейците трябва да бъдат твърди и единни", допълни той.

Запитан как ще се развие трансатлантическата криза, той посочи, че следващ етап ще е планираната дискусия между президентите на САЩ и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон, която трябва да се състои през следващите дни.

Относно бъдещето на преговорите по договор за свободна търговия между ЕС и Австралия, за които се очаква да бъде организирана нова среща през октомври, Бон каза:

"Не можем да се държим така, все едно нищо не се е случило" и добави, че трябва да се държат отворени всички варианти.

Бон не се съгласи да се поставят върху една и съща плоскост обявената от Вашингтон отмяна на ограниченията за международни пътувания, разглеждана от някои като успокоителен жест, и кризата с подводниците. Той каза, че не може да се приравняват геополитически въпрос и здравни разпоредби.