45% от българите твърдо нямат намерение да се ваксинират срещу COVID-19, сочи ново проучване на "Галъп интернешънъл". Сред тях са най-вече млади хора и представители на "гетоизираните и маргинализираните общности", съобщават от социологическата агенция.

19,2% са ваксинираните с две дози, 5% са ваксинирани с една. Изследването не взема предвид какъв процент от имунизираните с една доза са избрали тази на Джонсън и Джонсън, т. е. са реално със завършен ваксинационен цикъл. Все пак този процент отговаря в голяма степен на официалните данни, според които имунизираните с две дози са 1,28 млн. души.

21,5% признават, че не са ваксинирани, но заявяват, че смятат да го направят. В тази група най-много са хора, които твърдят, че са прекарали болестта. 

"Ако в цялата извадка над една трета от пълнолетните свидетелстват, че са изкарали болестта, то в групата на отговорите „не съм се ваксинирал/а, но ще го направя“, делът на прекаралите болестта е по-висок – около две пети", отбелязват от "Галъп". 

Възможно е част от тях да дават очаквания, а не искрения отговор, подчертават социолозите.

Около 10% от анкетираните не съумяват или не желаят да отговорят на въпроса.

Данните показват, че генерално се ваксинират повече хората в столицата и по-възрастните групи. Също така, сред тези отказващи ваксинация не личи картина на преболедуване, която да е различна от общата картина.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 2 и 10 септември, сред 1007 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.