Каква е честотата на нежеланите реакции след поставяне на ваксина срещу COVID-19? От Министерството на здравеопазването припомнят някои от обобщените данни по темата. 

Според публикация в списание “Nature” от 17 февруари 2021 г. честотата на алергичните реакции е 3 случая на 1 млн. дози при Moderna (Spikevax) и 5 случая на 1 млн. дози при Pfizer/BioNTech (Comirnaty).

На 29 март 2021 г. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) излезе с данни, че тежка алергична реакция след прием на AstraZeneca (Vaxzevria) е констатирана при 41 ваксинирани на около 5 млн. дози във Великобритания (полисорбат).

По данни на ЕМА и СЗО миокардити и перикардити се наблюдават предимно при мъже, в рамките на няколко дни (до 14) след втората доза иРНК ваксина. По-чести са при млади мъже. 

До 31 май 2021 г. в страните от Единния европейски акт са докладвани:

  •  145 случая на миокардит при Comirnaty (ваксината на Pfizer/BioNTech),
  •  19 случая след прилагане на Spikevax (ваксината на Moderna),
  •  138 случая на перикардити след Comirnaty,
  •  19 случая след прилагане на Spikevax.

За същия период от време, до края на май тази година, в страните от Единния европейски акт са приложени 177 млн. дози Comirnaty и 20 млн. дози Spikevax.

Според представени от СЗО данни, постъпили в Американската система за докладване на нежелани събития за ваксини (VAERS) към 11 юни 2021 г. при лица на възраст 12-29 години са констатирани:

40,6 случая на миокардит при мъже на един милион втори дози иРНК ваксини и 4,2 случая при жени, които са получили втора доза ваксина. При хора над 30-годишна възраст – 2,4 и 1 на милион втори дози за мъже и жени съответно.

Инфекцията със SARS-CoV-2, но не и ваксината, се свързва и със значително повишен риск от перикардит, сърдечни аритмии, инфаркти, инсулти, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза, остро бъбречно увреждане и др,припомнят от МЗ.