Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Демократична България" ще иска да проведе сериозен разговор с "Продължаваме промяната" за общо явяване на следващите парламентарни избори. Това заяви съпредседателят на формацията Христо Иванов пред бТВ.

"Винаги сме били много позитивно настроени към това да има нова енергия, нови лица, нови идеи", заяви Иванов.

Според него не е случайно, че точно сега се случват толкова много промени, защото "разпукването на модела носи разместване на пластовете".

"Има толкова много работа, винаги има място за още играчи, никой не е монополист на идеята за промяна. Въпросът е как структурираме помежду си отношенията, за да гарантираме, че промяната ще се случи. Не да губим тази енергия", каза Иванов.

И допълни:

"Ние очакваме да имаме доста сериозен разговор с "Продължаваме промяната". Ще поставим темата за съвместно явяване. Това изглежда като сценарий, без да позволим разпиляване, да направим не просто аритметичен сбор, а и синергичен ефект. Изначално да направим заявки, че можем да градим мостове, да договаряме коалиции. Има значение дали ще бъде показано преди изборите."

Според Иванов една подобна коалиция може да си гарантира първото или поне второто място, за да е сигурно, че ще получи мандат за съставяне на правителство.

"Ключово е кой ще получи мандат. Много хора говорят за промяна, включително Борисов и ДПС. Промяната е дълга борба с един конкретен модел", каза още Иванов.

Той поясни, че в разговора трябва да се чуят аргументите "за" и "против".

"Да не се опитваме да изобретяваме политиката наново. Най-доброто нещо е да се поучим от утвърдените модели. Коалициите неслучайно са измислени, те са един ясен формат, поемат се агажименти пред избирателите. Хората да знаят авансово за какво гласуват, а не след това", каза още Иванов.

Той бе категоричен, че идеята му за общо явяване не е свързана с това, че според социолозите "Продължава промяната" ще има по-добър резултат от "Демократична България".

"Не се притеснявам за позициите на "Демократична България". Ние не сме конюнктурен проект, който се появява на вълната на моментен ентусиазъм. Ние сме трайна социална реалност. Хора, които генерации наред гарантират европейската интеграция, демокрацията, свободата. Не техните политически представители, а тази гражданска общност. Ние сме техен политически инструмент. Нямам причини да се притеснявам, че те ще захвърлят този политически инструмент и ще се откажат от него", заяви Иванов.

Според него в последните два парламената енергията за промяна "беше затворена вътре в себе си като змия, която си хапе опашката, а не като стрела да прониже модела".

"Колкото по-рано можем да покажем способност за събиране, поемане на ангажименти, въпреки различията, толкова повече ще имаме шанс субектът да поиска първото място", каза още Иванов.

Той призна, че ситуацията е сложна и защото "Продължавай промяната" категорично подкрепя Румен Радев за президентските избори, а в "Демократична България" настроенията са за собствена кандидатура.

"Тук е моментът да покажем, че можем да намираме решения. Ако се разберем за перспектива, че ще има голяма консолидация, сигурен съм, че това послание ще привлече повече гласоподаватели, отколкото по отделно. Ще бъде платформа за разрешаване на различия. Не да кажем, че няма никакви разлики. Трябва да се научим да живеем в това - единни в многобразието. Има разлики, включително може би за президентските избори, но когато става дума за национални приоритети, свързани с промяната, тогава можем да се разберем. Ако това го покажем, ще заслужим доверието", убеден е Иванов.

И допълни:

"Да видим всичко, което ни обединява, да дадем на гражданите възможност да гласуват, без да се колебаят, за нещо голямо, трайно."

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.