Бившият шеф на “Напоителни системи” и директор на Тв Европа (Евронюз България) Георги Харизанов е осъдил прокуратурата за 16 854 лева и 23 стотинки, съобщи самият той във фейсбук.

"С помощта на прекрасните адвокати Йонко Грозев /ex/ и Наташа Добрева осъдих Прокуратурата и на втора инстанция заради опитите на нейни служители да градят кариера на мой гръб, харчейки парите ви за нелепи разследвания и още по-нелепи репресии в периода на кабинета “Орешарски”.

Ако сте сред разочарованите, че се налага парите ви да бъдат харчени за подобни обезщетения, и то след като са похарчени много повече за подобни “разледвания”, насочете напълно справедливия си гняв към остриетата на тогавашните сглобки Петьо Еврото и Владимир Писанчев”, пише Харизанов.

Петьо Еврото е прякор на следователя Петьо Петров, бивш пряк началник на младшия следовател Делян Пеевски. Владимир Писанчев е бивш шеф на ДАНС, настоящ генерален консул в Солун.

Георги Харизанов беше шеф на “Напоителни системи” през 2011 г. по време на първото правителство на ГЕРБ, но през 2012 г. беше отстранен, след като стана ясно, че няма висше образование, а покрай скандала се разбра, че преди години е бил осъден условно за изнудване и срещу него има разследвания за кражба и закана с убийство.

През 2013 г. Харизанов беше обвинен и арестуван по ново обвинение – за сключена неизгодна сделка за продажбата на 2000 т скрап от „Напоителни системи“ на двойно по-ниски от продажните цени. След като първоначално съдът го освободи срещу гаранция от 5000 лева, през декември 2013 г. той отново беше арестуван след показания на анонимен свидетел, който чул Харизанов да казва в заведение, че иска „да се потапя при негрите в ЮАР“. Съдът прие това като доказателство, че той възнамерява да се укрие и така Харизанов остана в ареста до април 2014 г., когато беше освободен срещу гаранция от 7000 лева.

Две години по-късно Софийската градска прокуратура прекрати разследването, след като прие, че деянието не е престъпление.