Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руските власти блокираха днес сайт на осъдения опозиционер Алексей Навални с инструкции как да се гласува срещу кандидатите на Кремъл на предстоящите в страната парламентарни избори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От Федералната служба за надзор на комуникациите (Роскомнадзор) обясниха в комюнике до АФП, че са спрели достъпа до votesmart.appspot.com, защото сайтът бил използван за дейностите на "екстремистка организация".

Парламентарните избори в Русия ще бъдат произведени от 17 до 19 септември без участието на съюзниците на Навални, които получиха забрана да се кандидатират или бяха принудени да емигрират. През юни организациите, свързани с опозиционера, бяха обявени за екстремистки и основните им сайтове станаха недостъпни в страната.

Навални, който през февруари получи две години и половина затвор - присъда, която нарече "политическа" - призова своите привърженици да гласуват по места за съответния кандидат, който има най-добри шансове да победи човека, издигнат от управляващата партия "Единна Русия".

Стратегията, станала известна като "умно гласуване", постигна известни успехи на местните избори, произведени от 2019 г. насам, особено в столицата Москва, отбелязва АФП.

Миналата седмица от Роскомнадзор за пореден път призова американските технологични гиганти Гугъл (Google) и Епъл (Apple) да премахнат от своите онлайн магазини предизборното приложение на Навални - искане, което отново не бе изпълнено.

В условията на икономическа стагнация и корупционни скандали, прокремълската партия има ниска популярност. Според проучване на общественото мнение, проведено от близкия до властите институт ВЦИОМ, само 27,3 процента от руснаците имат добро мнение за "Единна Русия". Очаква се обаче тя да спечели изборите, тъй като опозицията, която би могла да извлече полза от недоволството, е подложена на засилени репресии с наближаването на гласуването, отбелязва още АФП.

По-малко от две седмици преди изборите, близък съюзник на Навални предупреди днес за възможни големи измами с гласовете, подадени онлайн, предаде ДПА.

Иван Жданов, който живее в изгнание в Литва, каза пред радио "Ехото на Москва", че очаква "колосална измама".

В някои руски региони хората за първи път може да дадат своя глас по електронен път. Новият метод е рекламиран с постери и се предлагат големи награди като апартаменти и автомобили, отбелязва ДПА.

Само в Москва вече са се регистрирали да упражнят онлайн правото си на вот 1,5 милиона души. Мнозина опозиционери се опасяват, че ще е по-лесно да бъдат фалшифицирани тези гласове.

Привърженик на Навални междувременно бе осъден днес на три години затвор в Санкт Петербург, предаде Франс прес.

Иля Першин ударил два пъти с лакът и ритнал веднъж с крак полицай по време на неразрешен протест в града през януари с искане за освобождаване на опозиционера.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.