Точно преди 20 години българският народ си намери поредния спасител в лицето на Симеон Сакскобургготски. Той реши да предизвика тогавашните партии на статуквото и да се яви на избори, но Софийският градски съд го отряза, тъй като констатира, че в документите на движението, представени по делото са налице 9 съществени нарушения на Закона за политическите партии и на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Това не отказа Сакскобургготски и той си откри ракетоносители – Партията на българските жени на Весела Драганова и Движение за национално възраждане “Оборище” на Тошо Пейков. Така царят успя да вкара 120 души в парламента и да детронира тогавашния всесилен лидер Иван Костов.

Днес историята се повтаря, само дето кандидатите за спасители Кирил Петков и Асен Василев нямат синя кръв, а и подкрепата за тях не е толкова стихийна, за да им докара 120 депутатски места. Те обаче дават заявка да пробват това, което партиите на протеста не успяха да свършат вече два пъти тази година – да съставят стабилен кабинет, който да изведе трайно България от орбитата на Бойко Борисов и 12-годишната му хегемония с ГЕРБ. Тъй като нямат никакво време да регистрират партия, и те сега си търсят ракета-носител. Желаещи има, но първият им опит ги препъна и ги вкара в първия им политически скандал.

“Екогласност” не се продава

В сряда вечерта в предаването “Още от деня” на БНТ се появи позабравеният лидер на “Екогласност” Емил Георгиев, за да съобщи, че емисар на двамата служебни министри го посетил и казал, че искат да използват партията му за явяване на избори. 

“Но поставят условие – те да ръководят изцяло дейността на "Екогласност". И аз казах, че разговорът приключва”, заяви Георгиев.

Емил Георгиев

 

В следващите дни той даде няколко интервюта на медии, които симпатизират на ГЕРБ, и разкри подробности – първо дошъл при него Иван Модев, шеф на политическия кабинет на служебния министър на образованието проф. Николай Денков и син на бившия червен областен управител на София Тодор Модев. После - Кирил Петков, Иван Модев и зам.-министърка от икономиката. Обещали да поемат всички разходи по предизборната кампания, искали да влязат в ръководството на партията. Емил Георгиев отказва и ведната уведомява коалиционните си партньори от БСП, които в началото не коментираха случая, но снощи в “Панорама” Драгомир Стойнев директно обяви двамата бивши служебни министри в опит да си купят партия.

“За нас е притеснително, че един нов проект започва с лъжа. И самият министър-председател заяви, че е готов да подкрепи подобен проект”, каза Драгомир Стойнев. 

Кирил Петков призна, че са се свързали с “Екогласност”, но описа поставените условия така:

“Искаме пълно доверие върху партията."

След като опитът им не успя, но се разчу за него, се появиха още желаещи да споделят отговорността за явяването на избори с тях.

Ухажването на маргиналите

Кирил Петков и Асен Василев бяха оферирани публично от редица малки формации на маргинализирани политици, които вече са се провалили неведнъж в битката за доверието на избирателя. Един от първите бе Настимир Ананиев с неговата партия “Волт”, който реши наскоро да удари в сърцето една от младите парламентарни сили – “Изправи се, България! Ние идваме”, като обяви, че я напуска. 

Настимир Ананиев

“Профилът, който виждам в Кирил Петков и Асен Василев, е профилът на хората от "Волт" - млади, амбициозни хора, които действат. Аз като основател на партията бих подкрепил такъв проект. Тези министри показаха, че работа може да се свърши и за 2-3 месеца, че няма нужда от 100 дни толеранс, за да покажеш, че искаш промяна. Всички виждат какво става в НС, нивото е много ниско. Надяваме се, нова партия да вдигне това ниво”, казва Настимир Ананиев.

Друг мераклия за мандатоносител е политическия партия МИР с лидер Симеон Славчев. Неговата политическа кариера до момента в никакъв случай не може да се нарече блестяща. Първоначално напористият младеж бе заместник на Татяна Дончева в “Движение 21”, но след като успя да влезе в Столичния общински съвет, бързо се еманципира от нея и напусна движението, като избра за повод плановете им да се коалират с АБВ. През 2018 г. учреди партия МИР, като се опита да привлече утвърдени местни лидери из страната и вече има един общински кмет – на Ботевград. 

Симеон Славчев

“Партия МИР предлага как българската икономика да стане работеща и ефективна и това е чрез налагането на социално-пазарното стопанство. Това е един доказан немски модел, който изкара Германия от икономическата криза след краха й от Втората световна война и я направи една от най-силните социални и индустриални държави в света. Защо да не обединим усилия и ляво и дясно мислещи българи и да не направим по същия начин България силна социална и индустриална държава”, казва Симеон Славчев и широко отваря врати да приеме двамата бивши министри с голям рейтинг.

Дали те ще влязат в тази политическа манджа на леви и десни идеи, предстои да видим. Но има всички предпоставки да се харесат – както Славчев не си е избрал да следва някоя традиционна идеология, така Петков и Василев умело комбинират уж десни виждания с ляв финансов популизъм. 

В турбулентното ни политическо пространство мигновено плъзнаха най-различни слухове, като един от тях сочи, че към двамата бивши министри може да се присламчат Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, което едновременно ще намали шансовете на Мая Манолова и Татяна Дончева да влязат в парламента, а тях ще изстреля в по-стабилен хоризонт на политическо оцеляване. 

Страхува ли се “Демократична България”

Обединението “Демократична България” изпадна в интересна ситуация след обявяването на новия проект на Кирил Петков и Асен Василев. Редица техни симпатизанти смятат, че най-естествено е двамата министри да се явят с ДБ на изборите, което би вдигнало представянето им на избори и съответно потенциалните възможности да участват в бъдещ кабинет.

Първият, който поде публично разговора, е съпредседателят на Зеленото движение.

“Ние от доста седмица насам, откакто се обсъжда този проект, сме заявили, че за нас вратата е отворена”, каза Борислав Сандов.

Въпросът обаче е тест за неформалния лидер на ДБ Христо Иванов (официално той си дели шефското място с Атанас Атанасов). Кирил Петков сериозно би застрашил лидерската позиция на Христо Иванов и ще е интересно да видим дали би приел авторитет, който може да оспори водещото му място и евентуално мечтаното премиерско кресло. 

Намирането на решение на въпроса с мандатоносителя е тест и за Кирил Петков и Асен Василев, който ще ни даде повече информация както за тяхното идейно позициониране в политическото пространство, за бъдещото им взаимодействие с президента Румен Радев и за истинските им намерения.