Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Шейсетото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" - един от най-реномираните форуми за класическа музика у нас, бе открито в Доходното здание в Русе. Заместник-министърът на културата проф. Борислава Танева подчерта, че фестивалът отново събира именити артисти от цял свят.

"Предстоят ни вълнуващи срещи с нови и утвърдени творци, с дебютиращи в България млади и изключително надарени изпълнители от нашата и световната музикална сцена. Творческият дух, талантът, професионализмът и новаторството ще ни съпътстват и обогатят с ярки образци на класическата и на съвременната музика", каза проф. Танева.

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че фестивалът е културна емблема на Русе, оставил дълбока следа у поколения русенци и музикални изпълнители от страната и чужбина. Той благодари за организацията на директора на "Мартенски музикални дни" Ива Чавдарова.
Вечерта продължава с концерт на Русенската филхармония под диригентството на маестро Емил Табаков и с участието на френския виолончелист Орелиен Паскал - лауреат на "Кралица Елизабет" в Брюксел.
Програмата включва изпълнение на Първия виолончелов концерт на Шостакович, чиято 115-годишнина честваме тази година, и Фантастична симфония на Берлиоз.

Началото на фестивала бе съпътствано и с откриването на документалната изложба "Началото". Тя е посветена на 60-годишнината на музикалния форум и в памет на неговите основатели - проф. Саша Попов, Илия Темков и Михаил Кътев.
Експозицията представя първите 20 години от развитието на фестивала, чието начало е поставено като "Музикални дни на българо-немската дружба". Показани са снимки от първия концерт, състоял се на 10 март 1961 г. с премиера на увертюрата "Септември 1923", под диригентската палка на автора Васил Казанджиев, а също и от "Кантата на победата" - от Ернст Херман Майер, в изпълнение на Русенската филхармония с диригент Илия Темков, хор "Дунавски звуци" и солистите Мими Николова и Кирил Кръстев.
Зрителите могат да видят документи, свързани с организацията на фестивала, спомени и интервюта на участници, снимки и афиши от концертите, както и програми с представяните произведения.

Изложбата припомня някои от най-емблематичните гостувания на сцената на фестивала през 60-те и 70-те години на 20-ти век, като тези на Симфоничния оркестър и хор на Берлинското радио с диригенти Ролф Клайнерт и Хелмут Кох, Дрезденската филхармония с диригент Курт Мазур, Симфоничния оркестър на Съветското радио и телевизия с диригент Генадий Рождественски, Московския камерен оркестър с диригент Рудолф Баршай, Софийската филхармония с диригентите Д. Петков, К. Илиев, Ал. Владигеров.

Специално място е отделено на гостуването в Русе на Дмитрий Шостакович през 1965 г. и поставянето на операта "Катерина Измайлова".
Фестивалът "Мартенски музикални дни" ще предложи до 3 октомври тази година среща с повече от 450 изпълнители от страната и чужбина, пет оркестрови и хорови концерта, осем ансамблови програми, оперна продукция, два джаз концерта и четири изложби.
Юбилейното издание беше отлагано три пъти досега заради пандемията от коронавируса. Това е и причината фестивалът да се състои за първи път през есента, а не както обикновено - през март.
"Мартенски музикални дни" се организира от община Русе, а БТА е медиен партньор.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.