„Слипд Диск“, една от най-четените чужди онлайн медии за култура с над милион посетители месечно, посвети статия на сътресения в симфоничния оркестър на Българското национално радио. Изданието цитира неназовани свои източници сред музикантите, които споделят възмущението си от отстраняване и завръщане на диригента Емил Табаков.

Норман Лебрехт от „Слипд Диск“ разказва, че преди два месеца от Симфоничния оркестър са се обърнали към изданието със „сензационни истории за срива в отношенията им с главния диригент Емил Табаков“. Тъй като материалът бил твърде субективен, а и касаел „оркестър с ограничен международен интерес“, медията отказала да го публикува.

„Оттогава обаче се случи много“, отбелязва сега Лебрехт.

Според музикантите 68-годишният Табаков е бил отстранен от директора на музикалната дирекция на БНР (бел. ред. – Хелия Чавдарова) за „системни нарушения на работния процес и безкрайни конфликти с оркестъра“.

Диригентът обаче прибегнал до политически връзки, тъй като е бивш министър на културата, и отвърнал на удара – заради което директорът на свой ред бил отстранен, а самият Табаков се върнал на поста си.

„Възмущението ни е огромно“, казват музикантите, цитирани от „Слипд Диск“.

Изданието отбелязва в заключение, че не може да стори друго отстрани, освен да посочи, че „не всичко е наред в България в музикално отношение“.

„Площад Славейков“ ще потърси позициите на страните, засегнати в конфликта.

"Площад Славейков"