Прокурорът от Софийската градска прокуратура (СГП) Дарин Христов е подслушваният действащ магистрат покрай протестите миналата година и разследването за държавен преврат, водено срещу престъпна група, начело с Васил Божков.

Това съобщава правният сайт "Лекс", цитирайки публикуван на фейсбук страницата на сайта Bird.bg списък с имената на 130 от установените подслушвани граждани, които са били прочетени в сряда на закритата част от заседанието на парламента.

В списъка е и Румяна Ченалова - бившата съдийка от СГС, която след уволнението си изразява публична активна позиция срещу прокуратурата, Иван Гешев и управлението на ГЕРБ и ДПС.

Според известните до момента данни, специални разузнавателни средства (СРС) са били използвани срещу 934 души.

Както Клуб Z писа, на многобройни въпроси шефката на Специализираната прокуратура Велентина Маджарова се зарече, че при тях има само едно досъдебно производство - известното вече по Глава първа от НК за опит за организиране на държавен преврат срещу Васил Божков. По него обаче не били подслушвани "мирни протестиращи"... Същевременно с писмо от спецпрокуратурата отказаха на шефа на временната парламентарна комисия за разследване на полицейското насилие Николай Хаджигенов, да му пратят прокурори за изслушване.

Така и досега не е обявено нито кои са двамата наблюдаващи обвинители по въпросното дело, камо ли пък колко искания за СРС са били изготвени - следствена тайна!

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви преди два месеца в парламента, че исканията за СРС са били формално изготвени от двама прокурори от Специализираната прокуратура (които именно покани Хаджигенов в НС, б.р.), а разрешенията са давани от Специализирания наказателен съд, като основанието е било разследване за престъпления срещу държавата и опит за насилствено събаряне на властта. Според Рашков обаче реално исканията за използване на СРС били изготвяни от служители на ГДБОП, които пишели като „машинописки“, след това ги носели на флашки на прокурор и така искането отивало в спецсъда.

Че е подслушван и прокурор съобщи преди време бившият вече депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) Николай Хаджигенов, който ръководеше споменатата комисия за проверка на насилието над граждани по време на протестите и използваните тогава СРС срещу протестиращи, припомня "Лекс".

Хаджигенов многократно обявяваше в последните месеци, че сред подслушваните има много политици и журналисти, както и прокурор. Дарин Христов е бивш зам.-окръжен прокурор на Бургас, когато окръжната прокуратурата там беше ръководена от сегашния член на ВСС Калина Чапкънова.

Що се касае до Румяна Ченалова, освен че неотдавна бе оправдана на първа инстанция за длъжностни и документни престъпления, през пролетта опита да влезе и в парламента като водач на листа на партията „Възраждане“.

От списъка е видно още, че от депутатите в последния парламент следени са били Николай Хаджигенов и колегите му от ИБГНИ Мая Манолова, Мария Капон, Арман Бабикян, Настимир Ананиев и Димитър Делчев. Сред останалите известни имена личат тези на Александър Томов, Николай Цонев, Боян Расате, бившият шеф на „Гранична полиция“ Валери Григоров и ген. Димитър Шивиков.

Клуб Z установи, че списъкът, чиято автентичност досега остава непотвърдена, съдържа като обекти на интерес още Алексанъдр Тумпаров - сочен за дясна ръка на Васил Божков в "Еврофутбол", както и имена на журналисти - Люба Кулезич, Димитър Стоянов ("Бивол"), Николай Дойчинов (Радио "Франс ентернасионал") и др...

Манолова готова да стигне до Страсбург

Малко след обявяването на имената съпредседателката на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова свика брифинг, на който обяви, че завежда колективен иск за незаконно подслушване. За целта обаче трябвало да има годни доказателства. Затова щяла да изиска от Специализираната прокуратура всичката налична информация - по реда на Закона за достъп до обществена информация. И ако до края на годината не получи отговор, ще се обърне към Европейския съд по правата на човека, базиран в Страсбург. "Доказателства има, но те са класифицирани", заяви още Манолова.

По думите на Манолова мотивите, с които от специализираното обвинение са искали от спецсъда разрешенията за прилагане на СРС противоречат на закона, защото на практика такива няма. Няма никакви доказателства, че лицата на площада са искали да извършват "преврат, метеж, въоръжено въстание". "Аз бях с един тъпан. (Иван) Гешев може би се е уплашил от нещо, не понася шум", посочи сподвижникът на Манолова Никола Вапцаров, сравнявайки се с поета Никола Вапраров и Никола Гешев.

"Това е скандал с европейски измерения. И не можете да потърсите информация, и съд който да ви защити".

Може и да сте вие, уважаеми журналисти. Хората, които са си вършили работата по време на протестите, са част от ОПГ", заяви в заключение ексдепутатката, визирайки факта, че в списъка със 130-те има и представители на медиите.