"Не е имало подслушвани политици и мирни протестиращи."

Това обяви пред БНТ в събота административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Преди дни Софийска градска прокуратурата излезе със заключение, че по време на протестите миналата година не е имало незаконно подслушвани граждани. 

Маджарова обясни, че са прилагани СРС-та при събиране на доказателства за организиране на безредици по време на протестите срещу правителството и главния прокурор миналото лято.

В прокуратурата постъпили сигнали от всички възможни силови структури в страната за очаквани провокации на протестите и именно заради това било взето решение за прилагането на специални разузнавателни средства.

По думите ѝ, за да се пристъпи към използването на СРС-та, се прави първо анализ на политическата обстановка.

"Когато се взе решение да се ползват СРС, постъпи информация от всички структури в страната, че Васил Божков е планирал окървавяване на протестите, каза тя.

Именно такова обвинение беше добавено преди дни към 18-те вече предявени към укриващият се в Дубай бизнесмен Божков.

Маджарова повтори няколко пъти, че не е имало използване на СРС за политици и мирни граждани на протеста. Вчера обаче се разбра, че проверка на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства е установила досега, че поне двама участници в миналогодишните протести са подслушвани неправомерно, а един от тях се занимава активно с политика. Новината съобщи пред БНТ Огнян Стоичков от бюрото.

Без изненада прясно назначената шефка на спецпрокуратурата смята, че главният прокурор Иван Гешев не е извършил престъпление с оповестяването на доказателствени средства и факти по различни дела. В четвъртък ВСС обсъди и отхвърли искане на правосъдния министър Янаки Стоилов за отстраняването на Гешев.

Маджарова отново повтори тезата си, че прокуратурата не е нахлувала в президентството преди година. Това тя разви надълго и нашироко на пресконференция през седмицата.

"На 9 юли миналата година бяха извършени действия по разследването, които според различни доказателства, е трябвало да бъдат извършени именно там. Прокуратурата не е нахлувала по няколко причини: за да извърши тези действия, е имала разрешение от съда. Стриктно спазени от прокурора и следователя са пропускателните режими в президентството. И трето, осъществен е бил нормален диалог с лице, което заема висша длъжност в президентството. Не е имало нищо драматично, Румен Радев има право на своята субективна оценка", твърди тя.

 

В "най-скоро време" делото на Нено Димов отива на съд

В най-скоро време спецпрокуратурата ще внесе дело срещу бивш министър по повод водната криза в Перник. Става въпрос за Нено Димов. Делото е безпрецедентно, този бивш министър с още едно лице отиват на съд, но заради огромния обем доказателства делото още се бави. Обвиненията са за умишлена безстопанственост, а очакваната присъда е ефективен затвор, съобщи Маджарова.



 
Съобщение в подобен дух от спепрокуратурата имаше още в края на април. 

"Специализираната прокуратура приключи действията по разследването по досъдебното производство за т.нар. водна криза в община Перник. Предстои предявяване на материалите по делото на привлечените към наказателна отговорност тогавашни министър на околната среда и водите и временно изпълняваща длъжността кмет на община Перник, гласеше съобщението тогава. От него ставаше ясно, че на съд отиват двама: бившият екоминистър Нено Димов (който е подписвал де факто разрешителните за подаване на вода към „Стомана индъстри“ и градската Топлофикация въпреки препдупрежденията), и тогавашната и.д. кметица Севделина Ковачева. 
 
Димов беше задържан в началото на януари 2020 г.

"Барселонагейт"

Маджарова коментира и въпроса за разследването на т. нар. Барселонагейт.

Миналата година Борисов е давал обяснения за разследването за къщата в Барселона и наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че при проверката са събрани достатъчно доказателства, че трябва да бъде образувано разследване. Към момента делото е напреднало и се извършват активни действия по разследването, твърди Маджарова.

"Да, бухалка сме"

"Ако в определението „бухалка“, което протестните партии дават на прокуратурата, - се има предвид, че в резултат на действията на спецпрокуратурата е решен проблемът с "Ало"-измамите, например, или се имат предвид постигнатите резултати в корупцията по висшите етажи на властта – да, бухалка сме. В резултат на действията на Спецпрокуратурата под наказателна отговорност са подведени редица лица и бизнесмени с финансови злоупотреби. Ако тя бъде закрита, това ще създаде временно затруднение и неминуемо ще доведе до катаклизми, но проблемът за делата в съдебна фаза ще е огромен.  Преди да се извърши каквато и да е реформа, трябва да се направи обстоен анализ, за да се преценят всички рискове", обяви още тя.