Операция на ГДБОП и Спецпрокуратурата е установила верига за издаване на фалшиви ТЕЛК решения.

Това първо съобщи днес пресцентърът на МВР, а после бе потвърдено и на брифинг на главния секретар Петър Тодоров и директора на ГДБОП Калин Стоянов.

Освен обаче, че поздравиха БОП-аджиите, че са "приложили професионализъм, постоянстнво и няма теч на информация", шефовете от вътрешното ведомство не казаха почти нищо. Води се следствие и е следствена тайна - прокуратурата щяла да прецени кога да има повече данни.

Не бе казано дори колко са задържаните ("определен брой лица"), с какви суми се е боравело, за да си изкараш инвалидност ("ще има експертизи") и от кои болници са ("всичко се анализира").

Все пак стана ясно само, че докторите са от 3 софийски лечебни заведения и че групата е наблюдавана от година.

По информация на БНР една от болниците е Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в София. Другите две са градски болници в столицата. (По-късно от "онкологията" отрекоха да е имало полицейска акция на тяхна територия заради фалшиви ТЕЛК решения. От болницата заявяват: „Явно става дума за грешка и като резултат на непроверена информация - за объркване в имената на лечебни заведения със сходни функции“.)

Сумите, които са били плащани за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, са били в зависимост от социалния статус на лицата и са започвали от 1000 лева. Операцията на ГДБОП е започнала вчера и е продължила и през изминалата нощ. Разпитани са десетки свидетели пред съдия. При акцията са иззети много документи и парични суми в големи размери.

Клуб Z напомня, че през март 2019 г. при сходна акция зам.главният (тогава) прокурор Иван Гешев обяви, че Специализираната прокуратура е разбила 10-членна банда служители от НОИ, които срещу рушвети от порядъка на 10 000 лв. издавали фалшиви удостоверения за стаж първа категория и така клиентите им получавали пенсии на "тавана".

Тогава Гешев нарече това източване на НОИ, както и че е "потърпевша държавата и всички български граждани". Главен "герой" на арестите бе бащата на певицата Тита и директор на осигурителния институт в Силистра - Милен Пенчев. 

Какво стана с делото не се чу, но на 1 октомври 2020 г. медиите писаха, че той е освободен и дори възстановен на поста си - директор на НОИ в крайдунавския град.

Акции срещу членове на ТЕЛК по сходни обвинения имаше по-рано през 2019 г. във Варна и през януари същата година в Ловеч.

 

На брифинг на 21 януари 2019 г. зам.главният прокурор Гешев заяви, че "стотици милиони изтичат в пясъка" по подобни схеми. Той не пропусна да подчертае, че "от министър-председателя Бойко Борисов и от главния прокурор Сотир Цацаров е възложено да се извърши анализ, както и да се задействат механизмите, с които разполагат прокуратурата и МВР".

Въпреки активностите тогава, справка сочи, че досега за осъдителни присъди се е чуло в доста по-ранен период от време - по една на първа инстанция - от 2000 г. в Монтана и от 2009 г. в Ловеч.

А ето и краткото съобщение на МВР от тази сутрин:

На 16 септември служители на ГДБОП са провели специализирана полицейска операция по образувано досъдебно производство за организирана престъпна група с участието на председатели на ТЕЛК. В хода на операцията са задържани 7 лица - трима председатели на ТЕЛК и четирима посредници. Разпитани са множество свидетели, някои от които - пред съдия. Иззети са множество документи и парични суми в големи размери.

Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Действията по разследването продължават.