Останаха "слабите" министри, а други трима "избягаха", от "уж великите успехи". Така Даниел Митов от ГЕРБ описа новия служебен кабинет на Румен Радев, обявен днес, който почти изцяло запази състава на предишния - с изключение на министрите Кирил Петков, Асен Василев и Георги Тодоров.

"Те познават реалностите и това е ясно - галопираща инфлация, растящи цени, не можеш да влезеш в магазина за елементарни продукти и да излезеш без минимум 50 лв. сметка. Растящи цени на горивата, застрашена е перспективата на България да влезе в еврозоната", описа ситуацията според бившата упрвляваща формация Митов.

Според него през целия си мандат служебният кабинет се е месил в изборите и е работел срещу една партия - ГЕРБ.

"Сега разбираме, че са се занимавали с това да купуват партии. Вчера председателят на "Екогласност" каза ясно - опитали са се да купят партия. С това са се занимавали хора от кабинета и президентската администрация - да късат жива плът", добави Митов.

По-късно допълни, че от ГЕРБ не се притесняват от новия проект на Петков и Василев, тъй като той е ляв - те имали за цел да "късат жива плът" от левицата, не от тяхното "дясно" пространство.

Най-високият дял на неваксинираните в ЕС е в България, подчерта Митов в критика към служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който остана на поста.

"Чухме как ние не сме се справяли навремето. Кацаров дори наричаше хора от кабинета убийци. Сега той какъв е точно? Правителството на ГЕРБ работеше в среда, в която пандемията започваше, и нямаше никаква идея колко опасен е този вирус и каква е вирулентността, сега целият свят знае. Защо месеци наред не свършиха нищо, за да оптимизират системата?"

Всъщност ГЕРБ и "Обединени патриоти" управляваха пандемията срещу COVID-19 над година (допреди 4 месеца, или "навремето", както го нарича Митов), преди служебният кабинет да дойде на власт. България беше "шампион" по смъртност и тогава, а смъртността и вирулентността на вируса бяха ясни много преди да приключи мандатът им.

Тома Биков от ГЕРБ също отправи критики към Кацаров.

"Стойчо Кацаров, на здравеопазването - вместо да управлява кризата, реши да разпусне оперативния щаб. Започна саморазправа с лекари, и то с лекари, които участваха активно в борбата с коронавируса в най-тежката му фаза."

Националният оперативен щаб всъщност бе разпуснат от ГЕРБ още през април. Бойко Борисов обяви дни след това, че всъщност не е разпуснат и се събира отново, но заповед за това нямаше.

"Отиват си министри заради техния публичен провал. Очевидно има тежко обществено настроение срещу тях. Андрей Живков от енергетиката, изтървана ситуация с енергийния пазар, тежки загуби за цялата българска индустрия, заради неговата некомпетентност, а според някои - злонамереност. Напълно ясно е - българската енергетика загуби милиони, някои други печелят милиони", отбеляза Биков.

Той отправи тежки критики и към министъра на туризма Стела Балтова, и към титуляра на културното министерство Велислав Минеков.

"Вместо 40 млн. за кино, нула лв. за кино тази година. Личен провал. Блокиране на Закона за филмовата индустрия, за сметка на това говорене на празни приказки. Забрави да внесе поправки, трябваше да направим нещо в културната комисия, за да влязат някакви средства. За сметка на това на 1 юли, само месец и половина след като служебният кабинет започна работа, екипът на културното министерство си дали бонуси... и забравили да внесат актуализация на бюджета", обобщи Биков провалите на Минеков.

Биков изтъкна и случая със смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев, който според ГЕРБ е убит, защото е разкрил измами и фалшификации на висшестоящи. Това е провал за Георги Панайотов, служебният министър на отбраната, смятат от партията на Борисов.

"Манчев е обвинен. Той предоставя данни и сведения за извършени документални измами и фалшификации. Този доклад е отлежавал 10 дена на бюрото на министъра. Панайотов го предоставя на военна прокуратура, а после и на военна полиция, същите хора, цитирани в доклада, че са извършили престъпления."

След смъртта му проверките замират, макар да е извикан на разпит в същия ден, в който умира - според разследващите след самоубийство.

Радев трябва да обясни знае ли за този случай, докладвано ли му е, направил ли е всичко възможно да не се стигне до опит за прикриване на убийство, подчерта Митов.

Вътрешният министър Бойко Рашков бе последната цел на ГЕРБ. Но нямало как да му искат оставката, тъй като е "председател на изборния щаб на Румен Радев", и няма как да бъде сменен по време на кампания, направи опит за шега Биков.

"И през тази кампания знаем, че нашите симпатизанти ще бъдат подложени на тежък натиск от страна на МВР със старите ченгеджийски похвати. Ще има пак разкази как са били подслушвани и репресирани и всички тези ченгеджийски номера, които въртеше Рашков два месеца преди изборите на 11 юли. Вчера видяхте как засекретиха заседанието. В доклада на Николай Хаджигенов (ИБГНИ) няма данни за незаконно подслушване. Бойко Рашков лъжеше", заключи той.

Кандидат-президентът на ГЕРБ все още не е избран, продължават обсъждания, заявиха в края на пресконференцията от партията на Борисов.