46-ото Народно събрание приключи работа със... секретно заседание и то по тема, с която на практика започна работата на същото това Народно събрание – прилагане на специални разузнавателни средства спрямо лица от антиправителствените протести от миналото лято и полицейското насилие. Депутатите трябваше да разгледат заключителния доклад за дейността на специално създадената временна комисия, оглавявана от Николай Хаджигенов („Изправи се БГ! Ние идваме!“).

Така и не се разбра обаче кое точно му е секретното на този доклад. По неофициална информация на Клуб Z в една много малка част от него все пак се споменават имена на подслушвани активисти от протестите – днес представители на парламентарно представената ИБГНИ. 

Това само по себе си не е изненада – предвид изтеклите още преди месеци в публичното пространство искания на прокуратурата за прилагане на СРС спрямо лица от протестите, мотивирани с архаичния текст от Наказателния кодекс „опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание“, придружено с обяснения за съмнения, че тази „конспиративна ОПГ“ е получавала финансиране от беглеца в Дубай Васил Божков.

Още тогава и Мая Манолова, и Арман Бабикян, и Николай Хаджигенов обясняваха, че са сред послушваните лица и вадеха дори по тв студиата документи с исканията към съда и дори извадки от самите СРС. А Манолова обяви, че е подслушван и офисът на гражданското й движение. Имаше твърдения, че сред слушаните е и бившият председател на партия "Волт" и партньор на Манолова в "Изправи се БГ!" Настимир Ананиев. 

Но дали това са имената от доклада - има само обосновани предположения.

Самото искане за засекретяване на заседанието дойде от Хаджигенов и естествено породи брожения сред ГЕРБ, откъдето от самото начало на поставянето на темата с това подслушвани ли са политици изповядват тезата, че такива подслушвания не е имало и изнасяното от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков е част от предизборната кампания на президента Румен Радев, ИБГНИ и "Демократична България" (именно от съпредседателя на коалицията Атанас Атанасов дойдоха първите информации за подслушвани политици, б.р.).

По план закрита само трябваше да е частта с четенето на доклада, а разискванията - публични. Голяма част от него е публичен и е качен на сайта на парламента, но именно заради онези редове с имената (която липсва от документа на сайта) се поиска засекретяване. Това направи Хаджигенов, но от ГЕРБ веднага опонираха – нека всичко да е публично, за да се видяло, че няма никакви незаконни подслушвания.

От групата на бившата управляваща партия тръгнаха да напускат залата. Нямаше ги и народните представители на ДПС и започна да става видимо – кворум няма да има. Председателката на парламента Ива Митева обяви, че ще поиска поименна проверка, когато, за да спаси заседанието Хаджигенов поиска пълно засекретяване (което позволява разискванията и без кворум). Така Митева нареди изключване на мониторите и стрийма на сайта на НС, предаващи на живо заседанието.

Но пък от групата на ГЕРБ решиха да дадат брифинг по темата. Според депутата Тома Биков въпросният доклад не трябвало да е засекретен. В него имало „70 реда за СРС, даже няма и страница“. „Срам ги е да предствят доклада. Секретно заседание при липса на кворум – достоен финал“, резюмира гледната точка на упрвляващата партия по време на протестите Биков. „Единствената причина за класифициране е липсата на данни. Преразказ по картинка“ - допълни Христо Гаджев. 

Около час по-късно Митева закри заседанието с думите: "Пожелавам ви една успешна предизборна кампания. Успех на всички!"