България е на последно място сред страните от Европейския съюз по брой пациенти, на които е направена трансплантация на органи и по брой донори на милион население. Филмът "Живот за живота", посветен на донорството имаше премиера в рамките на Sofia Sumer Fest. Лентата беше показана отново на фестивала Sofia Documental в Дома на киното.

„В България  на хемодиализа са 5 хиляди души, което означава, че 4 хиляди от тях още не са се регистрирали в листа за чакащи, защото нямат надежда и не очакват, че нещо може да се случи. Листите за чакащи са се превърнали в нещо като присъда, човек влиза, седи дълги години и за жалост една голяма част от хората умират“, каза за БНР режисьорът Стефан Командарев.

Той подчерта, че до тази тема се е докоснал, когато е направил филма "Посоки". През есента на 2019 година Стефан Командарев и хасковският журналист и общественик Георги Пеев решили да създадат филми, в който да покажат проблемите на хората, които чакат за трансплантации.

Георги Пеев е единственият българин с транплантирани сърце и бъбрек.

„Трябва да кажем истината за това, което се случва, да покажем имената, лицата, очите, сълзите и конкретните истории на всички тези хора, които стоят по апартаментите си с изкуствени сърца, ходещи на хемодиализа. Хора, които чакат всеки момент телефонът да звънне с надеждата, че има орган, но за жалост това не се случва“, допълни в предаването „Хоризонт до обед“ по БНР Командарев.

По думите му основата идея на филма е да доведе до промяна в обществените нагласи и да накара тези, от които зависи, да работят за благородната кауза. 

Стефан Командарев има медицинско образование, пет години е работил като  лекар. Повече от 20 години създава документални и игрални филми. Ето какво заяви режисьорът след прожекцията:

"Пълна зала – в рамките на допустимото на антиковид мерките, след прожекцията никой не си тръгна, час и десет минути дискусия с публиката (това най-много ми липсваше в последната година и половина), интелигентни и точни въпроси, емоция и съпричастие! Уникална вечер! Благодарности на Sofia Documental за възможността да представим филма. Натискайте политиците и администрацията за промени, които да улеснят донорството и трансплантациите, говорете по темата с близките си. Филмът тръгва по кината от 17 септември. Благодаря за възстановената връзка с мислещи зрители на кино!"