Освен обещаните за догодина благини във вид на повишения на заплати, властта се погрижи и за други. На днешното правителствено заседание бяха одобрени 150 милиона лева за ремонт на пътища, 5 милиона за обновяване на хемодиализната мрежа и близо 14 милиона за обезщетения на учители, които се пенсионират или напускат системата. 

Най-напред пътищата

150-те милиона, които се дават на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за "ремонтно-възстановителни дейности по републиканската пътна мрежа" са за пътни отсечки с обща дължина приблизително 480 км и съоръжения по тях.

Мотивите за отпуснатата непредвидена в бюджет 2019 сума са, че голяма част от пътните участъци са изключително натоварени целогодишно - източната дъга на околовръстния път на София – трасето София - Перник (през Владая), Димитровград-Хасково, Русе-Варна и др. Друга част от обектите са част от туристическите маршрути към българското Черноморие - автомагистрала "Черно море", к.к. "Златни пясъци" - Варна, Карнобат - Бургас и др.

Финансират се дейности като: фрезоване на съществуващата настилка, локални ремонти, полагане на нови пластове асфалтобетонова смес, отводнителни мероприятия, ландшафтно оформяне, бетонови работи, полагане на нова хидроизолация на съоръженията, подмяна фугите на съоръженията и други. Това е обяснението, дадено от правителствената пресслужба.

Парите се отпускат близо 40 дни след катастрофата край Своге, където на ремонтиран за 24 млн. евро път се преобърна автобус и до момента има 20 жертви.

Когато се развали апаратът във Видин

Министерството на здравеопазването отпуска 5 млн. лв. за обновяване на хемодиализната мрежа в страната. От 8.1 млн. лева, които правителството отпусна в края на септември, МЗ предоставя на 29 държавни лечебни заведения близо 5 млн. лева за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване.

Със средствата ще бъдат ремонтирани хемодиализни отделения и ще бъдат закупени хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи. Разпределението на средствата е съобразено с отправените от болниците искания за инвестиции в ремонти и преоборудване на хемодиализни структури на многопрофилни лечебни заведения на територията на Сливен, Пазарджик, Перник, Хасково, Шумен, Габрово, Видин, Търговище, Варна, Русе, Кюстендил, Враца, Ловеч, Разград, Ямбол, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Добрич, Монтана, Пловдив и София.

С другите близо 3 млн. лв. ще бъдат осъществени ремонтни дейности и ще бъде закупена апаратура, съгласно приоритетните искания, постъпили в МЗ от лечебните заведения. В момента е в ход процедура по подготовка и обявяване на обществени поръчки и сключване на договори, на чието основание средствата да бъдат отпуснати на лечебните заведения.

Решението идва след като в продължение на седмица не работеха апаратите за хемодиализа във Видин заради проблеми с водоочистващата система. Десетки пациенти от града пътуваха до Лом и Монтана и по спешност бяха отпуснати 10 000 лева, за да се подмени системата и да бъде извършена дезинфекция.

И за обезщетения за учителите

Още 13 637 203 лв. се дават за дейности по Национална програма "Оптимизация на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование" за 2018 г.

Сумата е предназначена за изплащане на обезщетения на персонала за месеците юли и август поради намаляване на числеността му от настъпила промяна в структурата и състава му, при прекратяване на трудови правоотношения на друго основание, или при преструктурирането на мрежата чрез закриване или преобразуване на образователни институции.