В момента тече епидемия на неваксинираните, обяви в ефира на БНТ тази сутрин проф. Радка Аргирова, председателка на Българското дружество по медицинска вирусология.

"По мои изчисления над 95% от постъпилите в нашата болница ("Токуда" - бел.ред.) не са ваксинирани. Много е важно да знаем, че ако процентът на ваксинираните беше по-голям, много по-малко щяха да бъдат застрашените хора от заболяване и от опасните страшни, понякога фатални ефекти на инфекцията."

Аргирова подчерта, че тезата колко е вредно да се ваксинира по време на пандемия (развивана от критикуващия ваксинацията Андрей Чорбанов, депутат от ИТН), е напълно грешна.

"Засега всички нови щамове могат да бъдат овладяни от сегашната ваксина", категорична е тя. "Възможно е във всеки един цикъл от размножаването на вируса да се получат мутанти, големият проблем е кои от тях остават и оцеляват след това."

У нас в момента доминира индийският вариант, той е при над 70% от изолатите, допълва проф. Аргирова - и ваксините са ефективни срещу него. Не са налице вариантите Мю и Ламбда.

"Надникнете вие, журналистите в едно отделение по реанимация да видите какво означава борба за въздух, да видите колко е страшно това! Една пациентка нямаше сила да си включи телефона към зарядното", призова проф. Аргирова.

Не е достатъчен броят ваксинирани у нас, особено поради факта, че в този списък не влизат много потенциални носители и заразители - например децата, подчерта вирусоложката.

"Ваксинираните много рядко заболяват и от съвсем слабо - със слабо проявени, единични признаци, които преминават много бързо. Нека отново да си спомним, че ваксината не предпазва от заразяване, а от заболяване и от особено от тежките и фатални форми", подчерта проф. Аргирова.

Тя подкрепи решението на МЗ, според което засега няма нужда от трета доза за всички, но по нейни думи имунитетът "избледнява с възрастта и хора с различни нарушения на имунната система", затова за тези хора трета доза може да е добра идея.