Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Защо българите не се ваксинират? Недоверие в институциите, науката, лекарите? Какво ни постави на последно място в ЕС по брой ваксинирани и има ли начин да се измъкнем от тази позиция?

По тези въпроси и други, свързани с четвъртата вълна на пандемията от COVID-19, разговаряме с д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

В новия епизод на Z-Каст тя подчертава, че основен виновник е дезинформацията и заблудите, разпространявани и от лекари - особено такива, на които ваксините и епидемиите не са им специалност.

"От началото на пандемията всички се постараха да ни изземат нашата специалност. Редно е специалистите по епидемиология да се изказват по тези теми", смята тя.

Според нея не трябва да се прави ваксинацията задължителна, но трябва да има мерки - включително изисквания за тестове два пъти седмично - за професии като лекари и учители.

"Неваксиниран лекар за мен звучи несериозно", коментира епидемиоложката. "Трябваше в началото да направим една много сериозна кампания към медицинските лица, за да си припомнят те какво означават ваксините."

Пълното интервю чуйте в 46-ия епизод на Z-Каст:

 

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.