94-96 на сто от хоспитализираните са неваксинирани. Такъв е и процентът при починалите от COVID.

Мерките са достатъчни. Те са такива, каквито съответстват на ситуацията.

Задължителна ваксинация за определени групи няма и не се обмисля.

Здравният министър не мисли за оставка.

Една от причините за високата смъртност е лошото състояние, в което управлението на ГЕРБ е оставило здравната система.

Това са някои от акцентите от участието на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в "Неделя 150" на БНР.

94-96 на сто от COVID пациентите в болниците са неваксинирани

"94-96 на сто от хоспитализациите са на неваксинирани хора. Такъв е процентът и при починалите", съобщи министърът.

Смъртни случаи има и при ваксинирани, но с несравнимо по-малка честота. Сред неваксинираните на 100 болни умират четирима в България, добави той. Министърът уточни, че вече е ясно, че ваксините не предпазват от предаване на инфекцията, но от тежко прекарване и смърт.

Той даде често обсъждания пример с Израел, който противниците на ваксините привеждат като доказателство, че няма смисъл от имунизация. Това беше държавата, която устремно ваксинира преобладаващата част от населението си, но отново имаше ръст на заразените. Там обаче смъртните случаи при тази вълна са много, много малко.

"Това е голямата разлика между популацията, която е ваксинирана и тази, която няма защита", каза Кацаров.

"В европейските страни има повече заразени, по-малко починали. При нас не толкова много заразени, повече починали", изведе той обратната зависимост в епидемията в България.

Кацаров отново даде да се разбере, че не се върви в посока към задължителна ваксинация на определени професионални групи, които могат пряко да застрашат живота на много други - медици, служители в социалните домове.

Той се ограничи да призове към ваксинация за пореден път.

"Доволен съм, че над 70 на сто от лекарите са ваксинирани. Изпращахме препоръки до служителите в социалните домове...", каза той.

Третата доза - скоро ще има становище кога да се прилага

"Има официално становище на ЕМА, която не забранява трета доза, препоръчва на всяка страна да прецени в зависимост от мнението на нейните консултативни съвети. Аз съм създал такъв съвет, чакам скоро становище", обясни министърът.

Третата доза, и според позицията здравните институции в ЕС, е добре да се насочи към хора с компрометиран имунитет, трансплантирани и т. н., възрастни с множество болести, които може да не са получили достатъчна защита при първоначалното ваксиниране. 

Дали бустерната доза ще е от същата ваксина - това ще стане ясно от становището на съвета, добави министърът.

Мерките са достатъчни

"Мерките са достатъчни, те са такива, каквито съответстват на ситуацията", каза Кацаров. Те били приети в съответствие с COVID плана (като се пропусна въвеждане на мерки при преминаването на страната от зелената в жълто-оранжевата зона- бел. ред.).

"Ако спазваме стриктно тези мерки, може би няма да са за дълго време. Те са много добре подбрани, в най-рисковите места и групи се прилагат. Ако не спазваме мерките, може да се наложи да се приложат и по-строги. Целта е да се избегне претоварването на болничната мрежа, за да не се стига до грозните ситуации от миналата година. Това няма да го допуснем", твърди Кацаров.

Смъртност и ваксинация са свързани

Здравният министър, който в началото на мандата си, се зарече да не се повтаря "ужасяващата смъртност" от предишните две вълни, сега е в ситуация, в която трябва да дава обяснения за новото печално постижение на страната - първо място по COVID жертви на млн. население на 14-дневна база в ЕС. 

Всички причини са извън сегашното управление на кризата, смята служебният министър. Ето какво посочи той:

- Коефициентът на общата смъртност за август е 15,5 промила, това е числото около което България се върти от години. "През април имаше ужасяващи данни", добави той.

- Смъртност и ваксинация са свързани. По-ниското имунизационно ниво предполага и по-висока смъртност.

- Това са последици от предишни грешни решения. Министърът отново повтори известната си теза за пренебрегване изначално на имунизирането на възрастните хора, като вместо това предизборно бившият премиер предпочитал да имунизира цели футболни клубове. Сред решенията с трайни последици било и изненадващото спиране на препарата на "АстраЗенека" и насаждането на страх от него. Кацаров приведе и данни, според които при служебното правителство са имунизирани много повече хора, отколкото при управлението на ГЕРБ.  900 хил. дози ваксини са сложени при ГЕРБ. 1,3 млн. за трите месеца, откакто управлява служебното правителство. "Държавата се е провалила по начина, по който управлява процеса от самото начало. Това доведе до негативни нагласи, които трудно могат да бъдат преодоляни", добави Кацаров. (Все пак трябва да се има предвид, че пълна наситеност в различни видове ваксини имаше от края на април - бел. ред.).

"Можеше да не се стигне дотук, ако се бяхме ваксинирали масово, но случаят не е такъв", повтори няколко пъти здравният министър.

"Моят отговор на искането на оставка"

Кацаров продължи темата с грешките при управлението на кризата при предишното правителство по повод искането за оставката му, отправено от ГЕРБ и персонално от предшественика му в МЗ - Костадин Ангелов.

"Няма никаква криза с лекарства, с кислород, за лечение на онкоболни. Имаше известни недоразумения със заплащането на парите с медиците на първа линия. Българският лекарски съюз предложи няколко добри неща, които се възприеха. Вероятно още във вторник от съюза ще ги огласят. Така ще се премахнат съществуващите недоразумения между лекарите и медиците", отхвърли той някои от обвиненията на предишния министър.

И отново посочи, че "управлението на кризата е една от причините за сегашната ситуация, това, че възрастните хора в началото не бяха приоритет. Другата причина - катастрофалното състояние на здравната система, която е тежко небалансирана, много лошото състояние на болниците, в това число и на централни лечебни заведения", продължи Кацаров. И премина към персонална атака към Ангелов:

"Александровска болница" Ангелов я остави със 70 млн. дълг. 70 млн. е сумата, която изплащаме за спешна помощ за цялата година. При това от тези оставени 70 млн. лв. 35 млн. са в просрочие. Разсрочване на дълговете с 23-25 процента лихви. Сега този човек, който е направил всички тези бели, има нахалството да излиза и да търси отговорност от другите. Това е моят отговор на искането на оставка", заключи той.