Процедурната каша с измененията в закона за НСО, забъркана от депутатите в края на вчерашното пленарно заседание, днес намери своето разрешение. След двучасов спор, придружен и с обиди, някои от които препращащи към определена част от човешкото тяло, председателката на парламента Ива Митева („Има такъв народ“) реши – законът на ИТН, с който се премахва охраната от НСО за бившите министър-председатели (разбирай, Бойко Борисов), за главния прокурор (Иван Гешев) и за някои други високопоставени лица, ако няма реална заплаха, е приет на първо четене. А този на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ не е.

Докато се стигне до това решение обаче народните представители дълго се упражняваха по стил, както и върху правилника за дейността на Народното събрание. 

Както Клуб Z писа, вчера по време на разглеждането на двата сходни проекта, председателстващата в този момент заседанието Росица Кирова от ГЕРБ забърка правна каша. Обяви че хем няма кворум в залата, хем подлагаше проектите на гласуване, след което ги обявяваше за неприети. Имаше и прегласуване, Кирова напусна и залата, после пък се върна, направи се поименна проверка. А насред хаоса, изразяващ се и в скупчени и крещящи си едни на други що е то кворум депутати, Маноил Манев (ГЕРБ) и Николай Хаджигенов (ИБГНИ) за малко не се сбиха. 

Неспособни да се справят сами с патовата ситуация, присъстващите в залата все пак решиха да се закрие заседанието и Ива Митева да отсъди на следващия ден. Така днес работата на Народното събрание започна с това, с което приключи вчера – хаос.

Първоначално председателката предложи текстовете просто да бъдат прегласувани. Очаквано от ГЕРБ дадоха отпор, настоявайки че Кирова се е водила по правилника, закон се променя с мнозинство от 121 депутати, а не 50 плюс един от присъстващите в залата, за което пък настоява Митева, но тъй като гласували само 104-ма, значи... текстовете не били приети. И спорът от вчера може ли при липса на кворум изобщо да се приемат закони (пълен нонсенс) се развихри със същата сила.

Приятелски огън пък дойде от Татяна Дончева (ИБГНИ), която още вчера обясняваше, че закон се приема със 121 гласа, т.е. поддържаше тезата на ГЕРБ срещу проекта на собствената си парламентарна група. Дончева изрази и мнението си – че не е редно да се оставят експремиер и главен прокурор без охрана от НСО, а проектите са писани в частност за Борисов и Гешев. 

И потекоха взаимни обвинения познават ли народните представители основния за дейността им закон – правилникът.

От ГЕРБ опитваха да атакуват и легитимността на самото водене на вчерашното заседание, вземайки повод от анонса, който вчера направи Станислав Балабанов (ИТН), че Ива Митева е упълномощила Виктория Василева (ИТН) да води заседанието. А то бе водено от Кирова. Обвинения имаше и към самата председателка – за отсъствието й при гледането на тези закони. На което Митева обясни, че е била в кабинета си на официална среща, предварително уговорена и допълни, че гостът й е останал „втрещен“ от случващото се в българския парламент в същия този момент.

След час препирни, за което време стана ясно, че депутатите няма да постигнат напредък по разплитането на казуса, Митева даде половинчасова почивка и свика Председателския съвет. А след почивката предложи ново решение: проектът на ИБГНИ е да се счита за неприет, защото е гласуван в нарушение на правилника, но този на ИТН е приет, защото е гласуван след поименната проверка, установила кворум в залата. Но и това не устройваше депутатите от ГЕРБ. 

"След като се оказва, че заседание се води нелегитимно, да се гласуват пак законите. Не можете да смятате до 240, щяхте да правите мнозинство. Кои сте вие? Предлагачи ли сте? Ние сме опозиция, ваш ангажимент е да организираш мнозинство", започна Тома Биков, използвайки лексиката на лидера на ИТН Слави Трифонов.

Колегата му Маноил Манев пък определи измененията като „въздаване на лично наказание“ (на Борисов и Гешев). „Няма нищо по-важно за вас!“, обвини той останалите за законодателните инициативи в НС изобщо и предупреди да не му размахвали „пръстче“. След което „възпитано“ добави: 

"Този пръст съм ви казал къде може да го сложите, благодаря."

В отговор, в същия дух на добро възпитание, председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов определи ГЕРБ като "една тоталитарна партия с две прилежащи камбанки, патриотични". 

Но пък даде странна заявка, същата като тази на лидера си, че на всяка цена ще има кабинет в рамките на 47-мото НС: 

"В следващ парламент ще има правителство и в него няма да участва ГЕРБ." 

"Вие сте мафиотска партия!", заяви в заключение Йорданов, изрично посочвайки, че иска да обиди ГЕРБ.

С което даде повод на ГЕРБ да отвърне, а председателката на групата Десислава Атанасова да поиска и отстраняването му от заседанието за обида на парламента.

"Когато си безсилен и несъстоятелен, започваш с обидни квалификации. Аз ви съчувствам. Хора с тениски... Дошъл тука все едно е на фитнес, да ми дава квалификации за моята партия", възмути се Александър Ненков за тениската на Йорданов.

А Атанасова се обърна към Митева с думите:

"Аз не ви съчувствам. Това че Тошко ви е партиен шеф, не означава че трябва да му разрешавате да обижда парламентарните групи. Вчера напуснахме залата след думите на същия тоя Тошко, на когото му липсват елементарни познания и култура, заради „най-отвратителната“ партия по адрес на ГЕРБ. 

Г-н Тошко, искате ли тези 600 000 граждани да ви посрещнат на улицата, както ви посрещнаха едни други, когато си взехте мандата и ви пазеше полицията. Зад всяка група стоят граждани. Ще видим след вас колко ще стоят на предстоящите парламентарни избори."

Митева възрази – „Първо, той не ми е партиен шеф, защото аз не съм член на партията. Второ - наложих му забележка“.

"Вие какво правите, бе господа? Упражнявате мъжкото си самочувствие върху един топ юрист ли, бе. Това ли правите?!", възмути се Филип Станев (ИТН).

Наближаваше обаче 11 ч., когато по правилник започва редовният петъчен парламентарен контрол. И Митева обяви решението си за двата проекта за закона за НСО, като призова ГЕРБ ако иска, да атакува решението й в Конституционния съд.

Предстои измененията да бъдат разгледани на второ четене.