САЩ подготвят нови санкции срещу Москва, която обвиняват в отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вече наложихме санкции срещу Русия заради случая Навални и „подготвяме нов пакет от санкции, които да се приложат в тази ситуация“, заяви пред телевизия Си Ен Ен Джейк Съливан, съветник на Джо Байдън по националната сигурност, четири дни след срещата между президентите на Русия и САЩ в Женева.

„Ние не го направихме сами“, подчерта съветникът.

Вашингтон наложи санкции на седем високопоставени руски представители на 2 март, няколко дни след изпращането на Навални в затвора, припомня АФП. Освен това точно преди срещата с Путин новият президент на САЩ предупреди, че смъртта на Навални „само ще влоши отношенията с останалия свят. И с мен също“.

Съливан добави, че САЩ ще продължат да налагат санкции на руски компании, участващи в строителството на газопровода „Северен поток-2“, отбелязва ТАСС.

Съветникът на Байдън подчерта, че Вашингтон се е отказал от налагането на санкции само срещу германски гражданин и швейцарска компания.

„Когато президентът Байдън встъпи в длъжност, „Северен поток-2“ беше 90 процента завършен“, заяви Съливан, като посочи, че това е изправило американската администрация пред въпроса дали да налага санкции на европейски съюзници и приятели.

Байдън е решил, че не е готов да направи това, но ще продължи да налага на всеки 90 дни ограничения срещу руските организации, участващи в строителството на газопровода.

Вашингтон смята изявлението на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, че е готов за диалог и конфронтация със САЩ, за „интересен сигнал“, предаде Ройтерс.

„Чакаме, за да видим дали след него ще последва някаква по-пряка комуникация с нас за възможен път напред“, добави Съливан в интервю за Ей Би Си.

По иранския ядрен въпрос той заяви, че все още има разногласия между Техеран и световните сили. Окончателното решение по въпроса принадлежи на иранския върховен лидер Али Хаменей, подчерта съветникът, като отбеляза, че това не се е променило след президентските избори, на които за президент на Иран беше избран консерваторът Раиси, поддръжник на твърдата линия.

Въпреки това Съливан изрази увереност, че преговорите се движат "в добра посока".

„Ще видим, дали иранските лидери са готови да вземат необходимите трудни решения“, добави той.