Кирил Петков и Асен Василев може и да не искат да коментират бъдещ политически проект докато са министри съответно на икономиката и на финансите, но пък идеята за този проект вече живее собствен живот и я коментират всички останали.

Вариант 1 – избори сега

Последната спрягана парламентарна клюка гласи, че бъдещата формация има амбицията още сега да се яви на парламентарни избори. Въпросът тук обаче е във времето за регистрация на нова партия, особено на фона на вече виждани „финтове“ - когато по една или друга причина съдът отказва или бави регистрация.

Затова и вече се спрягат малки партии за „мандатоносители“, т.е. Петков и Василев да използват вече налична регистрация - по подобие на Васил Божков. Политическият проект на Божков „Българско лято“ бе атакуван от прокуратурата, съответно процедурата в съда се забави, та се наложи „изгнаникът“ в Дубай да се явява с регистрацията на БНО – на Георги Готев (Гори), известен най-вече с един стар предизборен плакат, на който той е гол, но все пак се прикрива с тиква.

През 2017 г. пък три жалби спираха регистрацията на „Да, България“ и на косъм партията на Христо Иванов успя да се яви с регистрацията на „Зелените“ и ДЕОС. Проблеми имаше регистрацията и на формацията на Слави Трифонов – първоначално кръстена „Няма такава държава“. Там казусът се оказа не името, а използването на българския трибагреник в емблемата. 

Въпросът обаче е коя ще е тази партия, с която ще се явят (ако изобщо се явят сега) Петков и Василев. Спрягат се имена на няколко формации, чийто председатели са добре известни в обществото, но в не особено благоприятна светлина. Спекулира се обаче и с възможността новият проект да се „прикачи“ към Мая Манолова и гражданската й платформа „Изправи се БГ“ или „Движение“ 21 на Татяна Дончева – и двете част от коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Такива разговори обаче не били водени. 

"Чух"

Въпросният проект коментира вчера пред бТВ бившият шеф на кабинета на президента Румен Радев Калоян Методиев, който също се позова на слухове. Бил „чул“, че проектът е в напреднала фаза, като дори се правели структури в страната, за което работели хора от... ДБ и... БСП.

Методиев, който бе освободен от поста си наскоро – неофициално защото е присъствал на партито на Корнелия Нинова по случай преизбирането й начело на БСП, а официално – заради разминаване във вижданията, коментира и интервюто на служебния премиер Стефан Янев от вторник. Тогава в отговор на въпрос би ли гласувал за формация като тази на Петков и Василев, Янев заяви „разбира се“. Посочи още, че даже би се включил във всеки добър проект – стига да работи за България. И в този смисъл коментарът на бившия шеф на кабинета на държавния глава бе, че Янев нямало и да „кихне“ без да получи разрешение от Румен Радев. Следователно, въпросният проект се ползвал с неговите протекции.

Вариант 2 – на вот след вота

Основната хипотеза обаче остава тази, в която Петков и Василев правят формация (ако правят такава) за след изборите този ноември. Още преди седмица се спрягаше, че тя ще се афишира като ляво-центристка – за да разпери максимално ветрилото от потенциални симпатизанти, но и да не бъдат обвинявани двамата министри, единият от които даже бивш член на Националния съвет на „Да, България“, че крадат от десния електорат. А заявката е, че се прави нов технократски проект и няма да се ползват никакви чужди регистрации, ще има свое лице. 

Тази спекулация е все така актуална и заради очакванията, че на следващия парламентарен вот ще се възпроизведе „още от същото“ и влизаме в цикъл от избори. Тук вече депутати гадаят дали част от инициативния комитет, който се очаква да издигне Радев за нов мандат, няма да сложи основата на новата формация. Като аргумент в полза на тази хипотеза посочват още, че Василев ще е нужен за изготвянето на проектобюджета за 2022 г., следователно остава служебен министър след вота през ноември, а не партиец.

"Лице назаем"

Така или иначе и към днешна дата хипотетичната партия на двамата министри в действителност е плод само на спекулации сред политиците. Днес коментари по неин адрес направиха от „Има такъв народ“. 

„Понеже в медиите има много сравнения в медиите с г-н Кирил Петков, че приличал на Джон Траволта, имаше един филм с Джон Траволта - „Лице назаем“ - напълно е възможно, ако се появи такъв нов политически субект, да се окаже, че ще вземе едно лице назаем от г-н Христо Иванов и може да се окаже, че политическата дясна, интелектуална тежест на г-н Христо Иванов рязко ще намалее“, заяви в отговор на журналистически въпроси депутатът от ИТН Филип Станев.

Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов не се показа притеснен от появата на нов проект, който може да открадне гласове и от ИТН. 

"Всеки един политически проект се бори за гласовете на всички български граждани и няма да взема гласове от някоя партия, а ще вземе гласове от там, откъдето привлече. Гласоподавателят един път може да гласува за една партия, друг път за друга партия – това е негово право. Няма никакъв проблем, ако се появи такъв политически субект. Гласоподавателите ще изберат дали да гласуват за него, дори и преди това да са гласували за някой друг. Всяка една партия трябва да се бори за гласовете на хората.

Нищо не мога да смятам, защото не съм врачка. Нека да се случи, нека да видим какви гласове ще събере и след изборите, ако те участват на следващите избори, приемаме реалностите такива каквито са и се надявам в следващия парламент да има повече разум и да има кабинет", заяви той.