Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Служебният премиер Стефан Янев даде днес да се разбере - би гласувал за политически проект на хора като Кирил Петков и Асен Василев. Би участвал и в политически проект - който работи за България.

Признанието Янев направи в ефира на Нова телевизия, където бе директно попитан за това. Поводът - засега само слуховете, но сериозни такива, че министрите на икономиката и финансите работят по създаването на своя партия. Двамата нито отричат, нито потвърждават. На практика един от въпросите е ще се включат ли сега в парламентарния вот, който изглежда все по-неизбежен, или ще обявят проекта си след изборите.

Днес Янев коментира, че у нас в момента се наблюдава "криза на политическото лидерство, криза на политическото представителство". И бе попитан: "Бихте ли гласувал за хора като Кирил Петков и Асен Василев?".

"Разбира се. Новите политически субекти ще търсят този тип уплътняване - това, за което говорихме - политическата криза. Уплътняването ще е търсене на връзка с хората, не с популизъм. Дали това ще стане, предстои да видим", отвърна служебният министър-председател.

И последва нов въпрос - а би ли се включил в един такъв проект.

"Бих се включил във всеки един проект, който работи за България", лаконичен бе Янев.

Бе попитан и дали евентуалният бъдещ проект се ползва с протекциите на президента Румен Радев, каквито слухове също има. На което премиерът отговори с призив "да престанем с етикетите". Това били различни хора, обединени около едни и същи каузи, не принадлежали на един. "Нека да видим как ще се структурира", заяви още Янев, с което индиректно потвърди, че такъв проект наистина е в ход. 

Решението се подготвя

Иначе основната част от разговора бе посветена на коронавируса и отсъстващите към момента сериозни превантивни мерки. Вчера доц. Ангел Кунчев оповести предложенията си за налагането на ограничения , като те предвиждат забрана за масови мероприятия, рестрикции за заведенията и пр. На относителна свобода обаче могат да се радват ваксинираните.

Още вчера в коментар министър-председателят даде да се разбере, че е скептичен към такъв своеобразен "локдаун". И днес затвърди. "Въпрос на труден баланс е да се взимат такива решения, тъй като целта е максимално да не се пречи на бизнеса. Бизнесът трябва да работи". Кунчев бил само един човек от екипа на здравния министър, където имало различни мнения по въпроса. А кой носи политическата отговорност за COVID решенията?

"Политическото решение го взима министърът на здравеопазването - защото е най-близко до тематиката. Това са неговите правомощия и по закон.

Днес или утре ще се вземе решението. То се подготвя.

Не е необходимo министър-председателят да бъде едноличен лидер."

Все пак, от думите на Янев стана ясно, че някакви рестрикции на фона на покачващия се брой заразени и ниските темпове на ваксинация ще има - и ще се започне със забрана на масови мероприятия.

Той пак заяви, че правителството няма да налага задължителна ваксинация, в т.ч. на медицинските лица и служителите в социалните домове. Противоречало на конституцията.

"Надеждата е, че сме към края на летния сезон, хората се прибират от отпуска, скоро децата ще са на училище", пресметна Янев какво би стимулирало хората да се имунизират.

Коментари

Е, как няма!

Зелен чорап номер 2 е хитър като стадо лисици. Подушва всеки полъх на вятъра. Души и върти опашка само за да цица безспир от народната нянка. Той, жена му, децата, внуци... Толкова ущърбен премиер май не сме имали.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.