Президентът Джо Байдън каза на украинския си колега Володимир Зеленски, че Съединените щати са твърдо ангажирани за запазване на териториалната цялост на Украйна и предложи на Киев 60 милиона долара под формата на помощ за сигурност, предаде днес Ройтерс, цитирана от БТА.

"Съединените щати остават твърдо ангажирани към суверенитета и териториалната цялост на Украйна в лицето на руската агресия", каза Байдън в началото на среща в Овалния кабинет със Зеленски.

"Днес ще обсъдим как САЩ могат да продължат да подкрепят Украйна за постигане на напредък в демократичните реформи", добави американският президент.

Новият пакет за подпомагане на сигурността на Украйна в размер на 60 милиона долара ще включва противотанкови ракетни системи и друга военна техника. Предвижда се и хуманитарна помощ на стойност 45 милиона долара, каза високопоставен представител на правителството на Байдън преди визитата на украинския президент.

Това е първата среща на четири очи на двамата лидери, откакто Байдън пое поста през януари. Водеща тема на дискусиите им е газопроводът "Северен поток 2", който Украйна се страхува, че може да бъде използван от Русия като геополитическо оръжие.

Байдън подкрепя бъдещото членство на Украйна в НАТО. Това заяви пред журналисти след срещата си с американския лидер в Белия дом Зеленски.

"Говорихме много за НАТО - за мястото, ролята и къде стои Украйна в алианса (...) Чух, че президентът (Байдън) лично подкрепя Украйна относно предоставянето на членство в НАТО, но какъв ще е пътят (към него), сега ми е трудно да ви кажа", отбеляза Зеленски. Изявлението му бе излъчено от телевизия "Украина-24", предаде ТАСС.

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза вчера, че според САЩ Украйна трябва да изпълни редица условия, за да стигне стандартите на НАТО, а Вашингтон не може самостоятелно да взема решения за членство на дадена държава в пакта. Сред стъпките, очаквани от Киев по пътя към алианса, Саки посочи "реформи, целящи да се установи върховенство на закона, модернизация на отбранителния сектор и увеличаване на икономическия растеж".

Зеленски каза, че на срещата му с Байдън "много пъти" е бил споменат украинският полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г. САЩ смятат за "много мощна" инициативата на Киев "Кримска платформа", насочена към деокупация на полуострова, и "искат да я подкрепят", изтъкна украинският лидер.

Киев и Вашингтон ще продължат да полагат усилия с цел да се потърси от Русия отговорност за агресията от нейна страна. Според двете столици в случая с Украйна Русия е нарушила правилото да не се променят граници със сила. Това се казва в публикувана вчера съвместна декларация за стратегическото партньорство между Украйна и САЩ.

Зеленски заяви, че САЩ гарантират, че ще има санкции срещу газопровода "Северен поток-2", ако други държави създадат "енергийни проблеми за Украйна".

Според Държавния департамент Вашингтон си запазва правото да взема мерки, ако Русия използва енергетиката като геополитическо оръжие в Европа и за агресия срещу Украйна. Русия неведнъж е подчертавала, че "Северен поток-2" е търговски проект и Москва никога не е използвала енергийните ресурси като инструмент за натиск.

Споразуменията, подписани в САЩ от президента Зеленски, ще засилят зависимостта на страната му от западните й партньори. В сфери като енергетиката и космоса това засилване ще е радикално, заявява в коментар за визитата пред "Известия" киевският политолог Михайло Погребински. Новите договорености впрочем ще помогнат на Зеленски "да събере пиар точки", допълва експертът.

Без прякото одобрение на Вашингтон украинският президент едва ли ще бъде преизбран, но Зеленски вероятно ще го получи, защото "липсва ярка алтернатива - той не е по-лош, нито по-добър от останалите", прогнозира пред вестника московският аналитик Кирил Коктиш. Сред основните резултати от посещението "Известия" посочва предвидената за тази година допълнителна финансова помощ за Киев - 463 милиона долара за подкрепа на демокрацията и човешките права, 45 милиона долара за хуманитарни помощи и 60 милиона долара военна помощ.

Зеленски подписа в САЩ редица документи, по-специално меморандум за строеж на пет енергоблока за АЕЦ в Украйна на стойност близо 30 милиарда долара, споразумение за партньорство със САЩ в отбраната до 2026 г., предвиждащо по-специално съвместно "гарантиране на сигурността в Черно море", и меморандум за разбирателство в сферата на сигурността на космическите полети. Сред най-съществените договорености е отпускането на 3 милиарда долара като помощ от Експортно-импортната банка на САЩ (EXIM Bank) в рамките на меморандум за разбирателство, добавя руският всекидневник.

Кремъл: "Те са приятели срещу Русия"

САЩ и Украйна "са приятели срещу Русия" и това буди съжаление, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Руската тематика беше на водещо място в дневния ред на американско-украинските преговори. За жалост главно със знак минус", коментира той по повод посещението на Зеленски в САЩ.

"Става дума по-скоро за украинско-американско приятелство срещу Русия. Тоест те са приятели не за себе си, а срещу Русия. Това може да буди само съжаление", каза Песков в кулоарите на Източния икономически форум във Владивосток.

Според Песков "съжаление и нищо повече" предизвиква и антируската риторика за Крим, както и други акценти от състоялата се среща.

По повод на евроатлантическите стремежи на Украйна и на желанието й да стане член на НАТО, Песков припомни, че на Русия "никак не й харесва" евентуалното приближаване на военната инфраструктура на НАТО към руските граници.

Плановете на САЩ да предоставят военна помощ на Украйна може да предизвикат "непредсказуеми действия на украинската страна, като например опити за силово уреждане на вътрешноукраинския конфликт" в югоизточните региони - "това е много опасно", предупреди Песков.

Кремъл категорично не е съгласен с позицията на Вашингтон и Киев, според която газопроводът "Северен поток-2" представлява заплаха за Украйна и за Европа като цяло, подчерта говорителят.

"Това е само търговски проект, който не може да представлява никаква заплаха за когото и да било", заяви Песков.