Решено: президентските избори ще се произведат на 14 ноември.

Депутатите приеха днес без дебат, със 152 гласа "за", нито един против и 25-ма "въздържал" се (от БСП) проект на решение, внесен от парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" (ИТН) за насрочване на вота за "Дондуков" 2.

Това означава, че вторият тур трябва да се проведе следващата неделя - 21 ноември. Такъв е почти сигурен, защото според конституцията "избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели".

По-рано тази седмица председателката на парламента Ива Митева от ИТН даде заявка, че това са предпочитаните от групата й дати и обяви, че те ще бъдат обсъдени на Председателски съвет и с останалите формации в парламента. От ГЕРБ вече предложиха първият тур да се проведе на 7 ноември, останалите формации не изразяват публично предпочитанията си. 

От президента пък зависи насрочването на дата за нови парламентарни избори, каквито изглеждат неизбежни. Със същия указ държавният глава трябва да разпусне и 46-ото Народно събрание. Първо обаче БСП, която в момента държи третия мандат за съставяне на правителство, трябва да го върне.

Остава висящ въпросът дали изборите ще са 2 в 1 - да гласуваме и за президент, и за парламент в един и същи ден. Румен Радев вече изрази мнение, че те трябва да се произведат отделно и ако НС приеме проекта на партията на Слави Трифонов, именно той е този, който ще вземе крайното решение, издавайки указа за датата.

Възможно е и парламентарният вот да съвпадне с втория тур на този за "Дондуков" 2.

Към момента е ясно, че кандидат за нов мандат ще е самият Радев. Той ще бъде издигнат от инициативен комитет, като подкрепата си за него и вицепрезидента Илияна Йотова предварително дадоха първо от "Изправи се БГ! Ние идваме", после от ИТН и накрая - левицата. 

ГЕРБ и "Демократична България" също ще издигнат свои кандидати - засега имена се спрягат само неофициално.