Уверения от няколко места дойдоха в четвъртък, че учебната година ще започне присъствено на 15 септември, въпреки усложняващата се епидемична обстановка.

"Училищата ще започнат присъствено. Това е нашето становище към днешна дата. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме необходимото - не се ваксинирахме. Учебният процес ще започне, както е планиран. Не изключваме възможността да има промяна."

Това обяви на брифинг за новите противоепидемични мерки служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Учебната година ще започне присъствено. Такава гаранция даде и служебният премиер Стефан Янев.

"Подготовката е учебната година да започне присъствено", каза той и добави, че ангажимент на учителите и на родители е именно към този тип поведение за ангажиране на децата и осъществяване на пълноценен учебен процес. 

Според анализ от Министерството на образованието близо 25 процента от децата в предучилищна и училищна възраст не се включват активно в учебния процес, посочи още Янев.

Министърът на образованието Николай Денков потвърди пред журналисти, че на 15 септември учениците си влизат в класните стаи.

Решението за преустановяване на присъствените занятия ще се определя локално, според нивата на заболеваемост - колко болни ученици и учители има, и ще се решава на ниво училище и населено място, добави той.

Според Денков предимството на този подход било, че няма нужда да бъдат затваряни всички населени места заради висока заболеваемост в областния град.

Към момента област Търговище е вече в тъмночервената зона - т.е. със заболеваемост над 500 на 100 хил. души, при която според плановете и на МЗ, и на МОН училищата са затворени. Развитието на заболеваемостта в още няколко области предполагат, че към 15 септември те също ще са в тъмночервената зона. Според някои прогнози такава може да е и средната заболеваемост за страната към началото на първия учебен ден.