Маските стават задължителни за всички ученици и за децата от предучилищните групи на детските градини, ако заболеваемостта не е в зелената зона. Това означава, че при над 100 болни на 100 хил. децата над 6 г. ще са постоянно с маски в училище. Ако учебната година започне присъствено (в хипотезата, че страната не влезе в тъмночервената зона), и малките, и големите ученици ще тръгнат с маски на училище.

Това съобщи пред БНТ служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Министерството ще следва локален подход при решенията за преминаване към дистанционно обучение. То ще бъде възможно и при над 10 на сто случаи на коронавирус в дадено училище. Ще има възможност за осигуряване на безплатни тестове за COVID-19. Те ще се използват за ученици с първоначални симптоми, а при съгласие на родителите в дадено училище - и за тестване на всички ученици.

Това са някои от другите акценти в новия план на МОН.

"Това, което можем да направим в нашето министерство, е да задържим максимално децата в училище. Казахме пределно ясно, че това е нашата цел. Мерките са насочени в тази посока", подерта още министърът.

След заседанието на МС в сряда той уточни, че окончателният вариант на COVID плана на МОН ще бъде публикуван в четвъртък.

Министърът описа ситуацията така: "Родителите се опитват да поставят пред нас невъзможна задача. От една страна да запазят здравето на учители и ученици, от друга страна да има 100% присъствено обучение, което обаче е невъзможно. В министерството търсим най-точния баланс.

"Наша грижа, освен максималното присъствие на децата, трябва да бъде и животът и здравето на децата и учителите. Всичко, което си говорим днес, може да стане безсмислено за няколко дни, ако починат няколко деца или 10 - 20 учители. Разберете, че балансът трябва да се търси.

Напълно безотговорно би било да кажем: "Всичко е присъствено". И ако след това почнат да почиват деца, родители, ние отново ще бъдем виновни. Така че правим максимално присъствие при намален риск за фатални последици", каза още той.

Министър Денков напомни, че миналата година над 100 учители загубиха живота си от COVID. "Така че могат да се създадат много рискове, ако има 100% присъствено образование. Трябва да се минимализират рисковете", каза министърът.

Миналата година нито едно училище не е достигнало до 10% заразени ученици (при тази граница се минава на дистанционно обучение), така че това е разумна граница за въвеждане на дистанционно обучение.

Локален подход

През предстоящата учебна година ще бъде приложен локален подход при преминаване към дистанционно обучение. При него се търси максимално присъствие в отделните училища, независимо от заболеваемостта в страната. Подходът изисква сложна организация, тъй като образователното министерство трябва да следи всеки ден заболеваемостта в над 4100 училища и детски градини. Ключово е също в каква зона се намира съответното учебно заведение, в каква степен е на присъствено, неприсъствено обучение. 

Как ще започне учебната година?

"Моето очакване е да започне доста пъстро, заяви проф. Денков. Там, където имаме тъмночервена, червена зона, няма да може да бъде присъствено. С изключение на първи клас. Ще проведем разговор с Министерството на здравеопазването всички деца от първи клас на 15 септември да могат да са в двора на училището", обеща той.

Тестването

Министерството има нагласа да бъдат осигурени тестове за децата, които имат признаци, и за училища, които са осигурили тестване на всички деца - имат съгласие на учители и родители, и цялата организация е създадена. Тези тестове ще бъдат безплатни.

На децата, които имат първи признаци - хрема, температура -  ще се прави тест. Така ще се провери максимално бързо дали са болни.

"Или ще се тестват всички деца, или няма смисъл да се тестват част от децата, с изключение на тези, които имат признаци", смята проф. Денков.

"Ако училище каже, има съгласие, създали сме организация, ние тръгваме да го правим", добави той.

Подкрепяме решението на Министерството на здравеопазването само деца на ваксинирани родители да са в детските градини, когато сме в тъмночервената зона, каза още той.

Маските

Децата в детските градини, без предучилищните групи, няма да носят маски. Предучилищните групи и децата от първи до четвърти клас в зелените зони (т.е. там, където заболеваемостта е под 100 на 100 хил. души) също ще са без маски. Във всички останали зони на заболеваемост децата над 6 години трябва да са с маски.

Маски не се изискват на двора на училището, по време на часове по физическо възпитание в отворени помещения. Трябва да има, доколкото е възможно, физическа дистанция от метър и половина между децата.

"Разпространението става при говор, кихане. Маските са най-мощното средство в момента в закрити помещения", обясни министърът.

Големите ученици

Те ще излизат по-често в електронно обучение, защото по-добре могат да си организират времето и да се справят по-добре с материала, каза проф. Денков. Това, което се променя от миналата година, е нивото на присъствие в училище. Тази година ще се изисква 50% присъствие в училище, а не както миналата година - 38%. Това ще даде по-голяма възможност за създаване на различни организации - на смени да ходят учениците, по-добре да се организират седмиците в кои седмици да са едни класове, в кои - други.

На отраслов съвет е обсъждано и хибриден вариант - 50% от децата са в клас, 50% са в къщи, след което се сменят. Това ще бъде позволено в червената и жълтата зона. При тъмночервената зона всичко трябва да бъде затворено. В зелената зона всичко ще бъде отворено, освен ако няма извънредни ситуации.

Висшите училища

Оставяме висшите училища да решат за конкретните специалности и факултети как трябва да подходят. Там има по-голяма възможност за гъвкавост - могат да бъдат изтеглени учебни занятия през лятото - нещо, което става само с решение на академичния съвет. Не е както в училищната мрежа, където всичко е регламентирано по закон, каза министър Денков.

Той е на мнение, че няма основание за намаляване на таксите за обучение във висшите учебни заведения, тъй като тя се употребява за покриване на разходи на съответното учебно заведение.