Служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова е успяла да договори с финансовия си колега Асен Василев недостигащите средства за пътища в размер на 1,5 милиарда лева. Но не сега, а с бюджета за следващата година, който по всичко личи няма да бъде писан от редовно првителство. 

Това става ясно от съобщение на  Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Средства в такива размери не са предвидени в актуализацията на бюджета за тази година, която парламентът вече прие на първо четене.

"Министър Комитова е поискала от министър Василев да бъдат осигурени 1,5 млрд. лв. за Агенция "Пътна инфраструктура" и е получила уверение, че средствата ще бъдат заложени при подготовката на следващия държавен бюджет.

Сегашният бюджет на АПИ е 382 млн. лв. Предвижда се той да бъде допълнен с още 1,2 млрд. лв. в средносрочната бюджетна прогноза", се посочва в краткото съобщение.

Както е известно, с влизането си в МРРБ Комитова не само предприе кадрови рокади в АПИ, ами и обяви, че правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е сключвало необезпечени финансово договори за строителство и поддръжка на пътищата. Така, например "Автомагистрали-Черно море" АД излезе на протест заради неразплатени средства, в т.ч. за заплати за вече извършени ремонти на магистрала "Тракия". Комитова призна правото им, но в същото време обяви, че няма правно основание да се разплати със строителите и че казусът с необезпечените договори е в прокуратурата. 

Въпросът за обезпечаване на средства за подготовката за експлоатация на републиканските пътища през зимния сезон 2021/2022 г., също е бил дискутиран на днешната среща. Било договорено да бъдат осигурени необходимите за зимно почистване на републиканските пътища през предстоящия зимен период 100 млн. лв., съобщиха от МРРБ.