От утре Италия въвежда т.нар. зелен пропуск за университетите, училищата, влаковете на дълги разстояния, самолетите и корабите. Той вече е въведен за заведенията на закрито, басеините, спортните зали и стадионите.

Френският президент Еманюел Макрон рискува седем месеца преди президентските избори да въведе също зеления пропуск и спечели, пише днес "Политико".

"Журнал дю диманш" публикува свое обобщение на сондажи, според което днес Макрон се радва на 41% одобрение в сравнение с 24% в началото на бунтовете на "жълтите жилетки".

Зеленият пропуск е свидетелство, че си напълно ваксиниран срещу КОВИД-19 или че си го преболедувал или че имаш отрицателен тест.

Протести срещу пропуска с претенцията, че той е форма на дискриминация, имаше в цяла Европа, включително във Франция и в Италия. Въпреки това техните правителства го въведоха.

Не съм забелязал демокрациите им да са пострадали от това. Но много човешки животи бяха спасени.

За кого ще гласувам на следващите избори? За този, който в първия ден от управлението си ще въведе и в България зелен пропуск. Не вярвам някой да му стиска да го въведе преди изборите.

Да, кой какво прави с тялото си е личен избор. Но когато става дума за смъртоносна и силно заразна болест, която вече е взела 4,5 милиона жертви по целия свят, изборът няма как да бъде само личен.

Свободата на някой да разнася зараза нарушава моята свобода на движение и правото ми на живот. Ако пак ме затворят у дома или ако, не дай Боже, ме сложат на изкуствено дишане, ще го дължа на тези, които отказват да се ваксинират.

От волята и силата на държавата да брани правата и свободите ми и да гарантира, че те не нарушават правата и свободите на другите, зависи каква държава е тя.

Отблъскващо е лазенето на политическата класа от всички цветове у нас пред избирателите,  които вярват, че Земята и плоска и че ваксините ги чипират.

Тази класа претендира, че иска да направи страната ни "просветена" и да ни заведе в ерата на изкуствения интелект, но се подмазва на липсата на естествен.

Тя лъже, че я е грижа за народа, а иска просто той да я избере такъв, какъвто е. Тя живее от простотията и затова не смее да спре нейното възпроизводство.

Пред тази класа предпочитам ексцентричния президент на Филипините Родриго Дутерте, който заплаши антиваксърите в страната си да ги арестува и да им "бие ваксина в задниците", ако откажат да се ваксинират срещу коронавируса. 

Всъщност, ваксините срещу коронавирус се бият в рамото и не болят.