Нова вълна на коронавируса се надига по целия свят. Германия регистрира нови 5750 случая, предаде Ройтерс, цитирайки института "Роберт Кох". В Бразилия и Мексико случаите на заразяване с COVID продължават да се увеличават, съобщават световните медии. Расте броят на новорегистрираните случаи и в Австралия. Засега само Нова Зеландия съобщава за намаляване на положителните проби за втори пореден ден.

Общият брой на регистрираните в света случаи от началото на пандемията приближава 218 милиона, показва статистиката. Новите положителни проби за последното денонощие са малко над 41 000, а починалите за същия период са 835. С тях жертвите на пандемията на планетата стават 4 524 089.

Рекорден брой нови случаи на коронавирус - близо 11 000, бяха регистрирани през последното денонощие в Израел, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от Франс прес.

Агенцията, цитирана от БТА, отбелязва, че това е станало точно преди началото на новата учебна година.

През последните седмици броят на новите случаи в страната не спира да нараства - поради разпространението на по-заразния вариант Делта властите започнаха да поставят подсилващи дози ваксина.

Вчера бе съобщено за над 9000 новозаразени, а днес - за 10 947. Това надхвърля рекорда от 18 януари - 10 118 нови случаи, посочи министерството, но допълни, че броят на тежко болните в страната малко е намалял.

Независимо от днешния рекорд израелското правителство реши да не отлага началото на новата учебна година за общо 2,4 милиона ученици, насрочено за утре. Премиерът Нафтали Бенет впрочем уточни, че училищният персонал, отказал ваксинация, ще трябва да представя негативни тестове два пъти седмично.

В Израел са ваксинирани с по две дози около 5,5 милиона души - към 60 на сто от цялото население.

Т.нар. "зелен пропуск" става задължителен от утре в Италия за качване на високоскоростен влак, самолет и кораб, за преподаватели и студенти в университетите и за учителите във всички училища, съобщава в. "Кориере дела сера". Тези изисквания се прибавят към вече съществуващите за "зелен пропуск" при влизане в заведения със затворени помещения, басеините, спортните зали и стадионите.

Общият брой на заразените с вируса в Германия е вече 3 942 856. През последното денонощие са регистрирани и нови 60 смъртни случая, свързани с COVID. Общият брой на починалите от тази болест в страната е вече 92 200.

Бразилия регистрира 10 466 нови случая на заразяване с коронавирус през последните 24 часа, предаде Ройтерс, като се позова на бразилското здравно министерство.

През същия период от време бяха регистрирани 266 смъртни случая.

В Бразилия до момента са регистрирани над 20 милиона случая на заразяване. Официалният брой на COVID жертвите е 579 574.

Мексико отчете 5564 нови случая на заразяване с коронавирус, съобщи здравното министерство на страната. 326 са новите смъртни случаи. Общият брой на заразените с коронавирус в Мексико е 3 341 264, а общият брой на починалите е 258 491.

Вторият по численост на населението австралийски щат Виктория е със 76 нови случая на заразени с коронавирус за последните 24 часа, предаде Ройтерс, като се позова на местните здравни власти. Според здравните власти на Виктория 45 от новорегистираните са свързани с огнища на заразата.

В Нова Зеландия броят на заразените през последното денонощие е 49. Общият брой на активните случаи е 612, като 597 са в Окланд, а 15 - в столицата Уелингтън.

"За втори пореден ден броят на заразените намалява. Искаме максимално да ограничим епидемията", заяви на пресконференция новозеландската премиерка Джасинда Ардърн.

Властите обявиха, че жителите на Окланд ще бъдат под строга карантина още две седмици, докато за останалите новозеландци ще има постепенно смекчение на карантинните ограничения от утре.

Училищата, офисите и обществените места ще останат затворени, но на компаниите ще бъде разрешено да предоставят безконтактни услуги, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.