Руското посолство в Кабул съобщи, че организира още евакуационни полети от Афганистан, а руските войски провеждат военни учения в близост до афганистанската граница на фона на повишените рискове за регионалната сигурност.

Не е ясно дали допълнителните полети ще продължат и след утрешния ден, когато изтича срокът на споразумението между американския президент Джо Байдън и талибаните за изтегляне на американските войски, които отговорят за сигурността на летището в Кабул, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Руското посолство продължи да работи в Кабул, след като западни дипломати се пребазираха в близост до летището след превземането на столицата от талибаните на 15 август.

Специалният пратеник на руския президент за Афганистан Замир Кабулов съобщи днес, че посолството работи за установяване на отношения с новите талибански власти. Русия е готова да помогне за възстановяването на афганистанската икономика, каза той, призовавайки западните държави да не замразяват финансовите авоари на афганистанското правителство.

"Ние установяваме връзки (с талибанските власти), нашето посолство в Кабул работи доста активно върху това", каза той пред държавната телевизия "Росия 24". "Ние сме имали подобни контакти от много време и ще продължим да работим по-нататък по тях."

Посолството съобщи в серия от постове в Туитър, че допълнителните евакуационни полети ще бъдат достъпни за граждани и жители на Русия, както и за всички граждани на всички страни от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) , ръководен от Москва съюз на бивши съветски ребуплики.

Русия евакуира около 360 души миналата седмица. Днес Интерфакс цитира представител на Центъра на афганистанската диаспора в Русия, че на евакуация подлежат и 500 афганистанци, които са приети за студенти в Русия, живеят там или имат разрешителни за работа.

Междувременно руското министерство на отбраната, цитирано от Интерфакс, съобщи, че около 500 моторизирани войници от сухопътните сили от руската военна база в Таджикистан провеждат учения в планините близо до афганистанската граница. Министерството каза, че ученията включват стрелба със системата за противовъздушна отбрана С-300 в симулирана атака срещу базата.

Това е третото поред руско учение в близост до афганистанската граница този месец. Следващия месец ОДКС ще проведе още една тренировка в Киргизстан, където има руска военновъздушна база.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза миналата седмица, че Москва ще работи в по-тясно сътрудничество с държавите от ОДКС, тъй като изтеглянето на американските сили от Афганистан повишава регионалните рискове за сигурността.