Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентите на Китай и Русия - Си Цзинпин и Владимир Путин, обсъдиха днес темата за Афганистан, съобщиха китайските държавни медии. Двамата лидери обаче не призоваха талибаните, както направи Г-7, да позволяват на хората, които поискат, да напускат Афганистан след 31 август, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Си и Путин обмениха мнения за Афганистан в телефонен разговор, ден след като лидерите от Г-7 се срещнаха за обсъждане на кризата. Китайският президент повтори позицията на Пекин за ненамеса и зачитане на суверенитета и независимостта на Афганистан, съобщава в. "Женмин жибао".

Според печатния орган на Китайската комунистическа партия (ККП) Путин е казал на Си, че споделя позициите и интересите на Китай в Афганистан и иска да работи с Китай, за да "не позволи чуждестранни сили да се намесват и да унищожават" Афганистан.

Си призова всички страни в Афганистан да изградят отворена и представителна политическа рамка, да прилагат умерени, стабилни политики и да скъсат връзките с всякакви терористични групировки.

Путин заяви, че Русия също така иска да работи с Китай в борбата с тероризма и контрабандата на наркотици и да не допусне опасностите за сигурността да се разпространят извън Афганистан.

Кремъл каза, че президентите на Русия и Китай са се съгласили да увеличат усилията за борба със заплахите на "тероризма" и наркотрафика от Афганистан.

Според Кремъл двамата лидери са заявили, че е важно да не се позволи разпространение на нестабилност от Афганистан към съседни държави. Китай и Русия не са част от Г-7 - група на богатите демокрации, сред които САЩ и Великобритания.

Американският президент Джо Байдън каза вчера, че САЩ очакват да приключат евакуациите от Афганистан до 31 август. Според талибаните всички чуждестранни евакуации трябва да приключат дотогава.

Лидерите от Г-7 се съгласиха вчера да окажат натиск върху талибаните да позволят безопасното преминаване на афганистанци, които искат да напуснат родината си след 31 август.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.