"Каквото и да решат американците, ще запазим военното си присъствие, за да се борим срещу тероризма в Ирак, толкова дълго, колкото поиска Ирак".

Това заяви на пресконференция в Багдад френският президент Еманюел Макрон, съобщи Франс прес, цитирана от БТА..

"Разполагаме с оперативен капацитет да осигурим това присъствие", допълни президентът на Франция по време на регионална конференция, посветена на борбата с тероризма и суверенитета на Ирак.

Припомняме, че в края на юли президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че страната му планира изтегляне на военните от Ирак до края на годината с ангажимент все пак да продължи подкрепата за обучения и съвети за местната армия.

Попитан за евакуацията на хора от Афганистан, Макрон заяви, че се водят предварителни дискусии с талибаните за хуманитарните въпроси и за това кой ще помогне на нуждаещите се от закрила, предаде Ройтерс. 

Разговорите имат за цел да "се защитят и евакуират уязвимите афганистанци" след идването на власт на талибаните, каза френският президент. 

Вчера Франция обяви, че е завършила операцията си за евакуация на хора от Афганистан, припомня Ройтерс. Страната е евакуирала от Афганистан 2834 души, сред които 142 французи, 17 европейци и повече от 2600 уязвими афганистанци, от 17 август насам, каза Макрон.

Тези евакуации са извършени с "петнайсетина полета" през Обединените арабски емирства (ОАЕ), уточни той днес - ден след края на френската евакуационна операция.

"Всички знаем, че не бива да сваляме гарда, защото "Ислямска държава" си остава заплаха. Битката с такива терористични групировки е приоритет за иракското правителство и Франция и коалицията сме заедно с вас".

Президентът на Франция Еманюел Макрон беше единственият представител на Европа на срещата, организирана от иракския премиер Мустафа ал Кадими.

Премиерът на Ирак от своя страна заяви, че Франция е ключов партньор на страната му в борбата с тероризма. Основна цел на форума в Багдад, планиран преди овладяването на Афганистан от талибаните, е подобряването на отношенията между арабските страни и Иран, като Техеран е представен от външния министър, също както и регионалният ѝ противник Саудитска Арабия.

В Багдад бяха още президентът на Египет, кралят на Йордания, емирите на Катар и на Дубай, премиерът на Кувейт, външният министър на Турция.

От кабинета на иракския премиер изтъкнаха, че смятат за успех на срещата, че първите дипломати на Рияд и Техеран въобще са се съгласили да седнат на една маса. В Багдад са загрижени, че двете най-големи регионални сили се противопоставят не само във войни на марионетки в региона - като конфликта в Йемен, а и пренасят задочния си сблъсък и на иракска територия.