В извършената от САЩ въздушна операция срещу "Ислямска държава" в Афганистан е бил убит един от хората от "Ислямска държава", планирали според Вашингтон атентата на летището в Кабул от четвъртък. Това съобщи американското военно командване, цитирано от световните агенции. Атаката е била извършена с дрон, тоест безпилотно, на територията на източен Афганистан.

 
По-късно се разбра, че е бил убит и още един предполагаем терорист. САЩ нямат данни за пострадали цивилни при операцията. 

Късно снощи САЩ отхвърлиха и първоначалните твърдения, че на летището в столицата са избухнали две бомби. В крайна сметка е доказано, че терористът самоубиец е бил един, като е носил много голямо количество експлозив. 

Още след кървавата атака в четвъртък отговорност за нея пое крило на "Ислямска държава", което се нарича "Ислямска държава - Хорасан" (ИДИЛ-Х). Терористичната групировка враждува с взелите контрол над Афганистан талибани.

Талибаните осъдиха операцията с дрон на САЩ

Талибаните, макар да враждуват с "Ислямска държава", осъдиха САЩ заради въздушния удар в афганистанската провинция Нангархар, с който по информация от Пентагона са били убити двама терористи.

"Това беше нападение на афганистанска територия без дори да ни попитат преди това", заяви пред Ройтерс талибанският говорител Забихула Муджахид.

Той потвърди, че ракетата, изстреляна от безпилотен американски боен самолет, е убила двама джихадисти. Но твърди, че имало и ранени цивилни - две жени и едно дете.

"Призоваваме САЩ, Великобритания и останалите западни държави да не прекъсват дипломатическото си присъствие в Афганистан", заяви още талибанският говорител.

САЩ вече изтеглят военните си от Кабул

Въоръжените сили на САЩ са започнали да се изтеглят от летището на Кабул, през което евакуират хора, откакто талибаните взеха властта в афганистанската столица преди две седмици, заяви днес пред журналисти говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от световните агенции.

Представител на администрацията на президента Джо Байдън уточни пред Ройтерс, че на аерогарата са останали под 4 хиляди американски войници. В разгара на евакуационната операция техният брой бе достигнал 5800. Според представителите на Вашингтон на летището на афганистанската столица има около 1400 човека, проверени и регистрирани за полети днес. Общо 111 900 души са били евакуирани по данни на американското правителство от 14 август - ден преди талибаните да вземат властта в Кабул.

Евакуацията от Афганистан и изтеглянето на войските на САЩ от територията на страната продължават до 31 август. Че няма да има удължаване на срока потвърди и президентът Джо Байдън.