Талибаните до голяма степен са отцепили днес летището на афганистанската столица Кабул, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ислямисткото движение, което взе властта в страната преди две седмици, разположи допълнителни бойци в района, за да не допусне струпването на големи тълпи. Операцията по евакуирането на хора от Афганистан през летището - два дни след самоубийствения атентат, за който отговорност пое местното крило на "Ислямска държава", днес върви с по-бавни темпове.

По улиците, които водят към аерогарата, от днес има нови контролно-пропускателни пунктове, на някои от които се виждат талибански бойци в униформа и военни джипове Хъмви.

При атаката в четвъртък бяха убити 169 афганистанци и 13 американски военни. Има опасения, че афганистанският клон на ИД, който е смятан за много по-радикален от талибаните, може да удари отново. Райони, където през последните две седмици се струпваха много хора, с надеждата да успеят да се качат на самолет, който да ги изведе от Афганистан, днес до голяма степен са пусти, отбелязва АП.

Много западни държави вече приключиха евакуационната си операция - броени дни преди окончателното изтегляне на въоръжените сили на САЩ от Афганистан във вторник, 31 август.

Афганистанец, който е работил като преводач за американския контингент, разказа, че след като преминал три контролно-пропускателни пунктове на талибаните, накрая бил спрян на четвъртия. Бойци на ислямисткото движение му казали, че получили указания от въоръжените сили на САЩ да пускат само хора с американски паспорт.

По данни на Съединените щати от началото на евакуацията през летището на Кабул са били изведени над 100 хиляди души. Хиляди други хора, които искат да напуснат страната, обаче може да не успеят да направят това до 31 август.