Европейските страни трябва да извършват скрийнинг на афганистанските бежанци при влизането им в ЕС, за да смекчат рисковете за сигурността, заяви пред „Политико“ еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

„И едно лице може да бъде заплаха за сигурността“, каза тя.

Йохансон говори пред изданието часове преди серията атентати на летището в Кабул.

Според нея граничните власти в страните членки на ЕС трябва да използват неоходимото „сканиране“.

„Ние имаме инструментите, но трябва да гарантираме, че всички държави са съгласни да ги използват по един и същи начин“, каза комисарят.

И допълни, че ЕС трябва да засили хуманитарната си помощ за Афганистан и подкрепата за съседните му страни, за да приемат бежанци.

Европейската комисия предложи миналата година задължителни скрийнинг и регистрация на всеки, който пристига в Европа. Това трябва да става чрез използването на голямата миграционна база данни Еurodac, съдържаща пръстови отпечатъци. Идеята бе яростно критикувана от правозащитни групи.

„Трябва да избегнем появата на хора по нашите външни граници. Но е важно да имаме скрийнинг и сигурност, за сме подготвени за това“, продължава Илва Йохансон.

ЕС залага на сигурността и на това, че афганистанските бежанци трябва да бъдат държави извън него, пише „Политико“. Изданието се позовава на проектоизявление, подготвено за извънредния Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, свикан от словенското председателство на 31 август.

„Трябва да направим всичко, за да гарантираме, че мигрантите ще получат защита в самия регион“, се казва в документа, изготвен от Словения.