Европейските политически лидери са разтревожени от евентуална нова бежанска вълна след превземането на Афганистан от талибаните, съобщава днес Би Би Си.

В телевизионно обръщение президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че европейските държави „трябва да предвидят и да се предпазят от големи извънредни миграционни потоци“.

"Сама Европа не може да понесе последиците от сегашното положение", каза той.

Европейският съюз ще предприеме инициатива за предотвратяване на големи мигрантски потоци от Афганистан, каза Макрон. Днес външните министри на ЕС ще обсъдят ситуацията.

В Германия вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви, че очаква до 5 милиона души да избягат от Афганистан.

Германия отвори границите си за стотици хиляди хора, бягащи от война и преследване по време на мигрантската криза в Европа през 2015 г.

В туит кандидатът за канцлер на християндемократите Армин Лашет беше категоричен, че "2015 не бива да се повтаря".

Подобна позиция заяви и министърът на миграцията на Гърция, друга държава, която беше тежко засегната от мигрантската криза.

Нотис Митарахи заяви, че граничните власти на страната му са е в режим на готовност, за да не допуснат нов наплив на мигранти.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) поиска днес да бъде преустановено насилственото депортиране на афганистански граждани в страната им, включително на кандидатите за убежище, чиито молби са били отхвърлени, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Върховният комисариат на ООН за правата на човека поиска от международната общност да окаже пълна подкрепа на афганистанците, които са изправени пред "непосредствен риск" в своята страна след завземането на властта от талибаните.

"След бързото влошаване на ситуацията в сферата на сигурността и правата на човека в обширни части на страната и с оглед на извънредната хуманитарна ситуация Върховният комисариат за бежанците призовава държавите да сложат край на насилствените депортации на афганистански граждани, за които преди е било решено, че не се нуждаят от международна закрила", каза на пресконференция в Женева говорителката на ВКБООН Шабия Манту.